Utama Maklumat kesihatan Impak Kesihatan pada Kanak-kanak yang dilahirkan oleh bapa pertengahan umur
Impak Kesihatan pada Kanak-kanak yang dilahirkan oleh bapa pertengahan umur

Impak Kesihatan pada Kanak-kanak yang dilahirkan oleh bapa pertengahan umur

Anonim

Umur ibu sering dianggap sebagai faktor risiko genetik untuk kanak-kanak, tetapi penyelidikan kini menunjukkan bahawa umur ayah juga menimbulkan risiko tertentu, terutamanya dari segi kesihatan mental anak. Lelaki mungkin mempunyai kelebihan untuk menjalani kesuburan seumur hidup, tetapi ketika mereka dewasa, kadar mutasi genetik yang ditularkan melalui sperma meningkat dengan ketara, sehingga dapat membuat anak-anak mereka mengalami peningkatan risiko gangguan psikiatri, terutama autisme dan skizofrenia.

Image

Sakit yang boleh dimiliki oleh seorang bapa bapa yang terlalu tua

Penyelidik mendapati bahawa lebih daripada 2 juta kanak-kanak yang dilahirkan di Sweden, mereka yang dilahirkan oleh bapa berumur 45 tahun ke atas akan menjadi lebih terdedah kepada masalah seperti autisme, gangguan kekurangan perhatian / hiperaktif (ADHD), gangguan bipolar, skizofrenia, percubaan bunuh diri, dan penyalahgunaan dadah. Masalah lain termasuk gred rendah di sekolah dan IQ rendah.

Di samping itu, hasil dari Kajian Kesihatan Mental Malaysia (MMHS), yang diterbitkan dalam talian pada Mac 2011, menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai bapa sekurang-kurangnya 11 tahun lebih tua daripada ibu mereka menghadapi risiko gangguan mental tertentu, termasuk kebimbangan, kemurungan, gangguan obsesif-kompulsif (OCD), dan fobia.

Peratusan risiko gangguan mental pada kanak-kanak

Kanak-kanak yang mempunyai ayah berusia 19 tahun atau kurang, mempunyai risiko 9% mengalami gangguan kesihatan mental. Terlepas dari umur, jika perbezaan umur bapa berusia 11 tahun lebih tua dari ibu, tahap risiko akan melonjak menjadi 24%. Risiko terbesar gangguan mental (iaitu sebanyak 42%) dilihat pada kanak-kanak bapa lebih tua daripada atau sama dengan 50 tahun, dengan isteri sekurang-kurangnya 11 tahun lebih muda daripada suami mereka.

Kajian yang dijalankan oleh D'Onofrio dan rakan-rakannya melibatkan kira-kira 2.6 juta kanak-kanak yang lahir di Sweden dari tahun 1973 hingga 2001. Hasilnya, apabila dibandingkan dengan kanak-kanak yang dilahirkan pada bapa leluhur berusia 24 tahun, seorang kanak-kanak yang mempunyai bapa berusia 45 tahun mempunyai 3, 5 kali lebih tinggi mempunyai autisme dan 13 kali lebih tinggi mempunyai ADHD.

Di samping itu, kanak-kanak yang dilahirkan pada bapa berusia 45 tahun lebih cenderung mempunyai gangguan psikotik, 25 kali lebih berkemungkinan mempunyai gangguan bipolar, dan kira-kira 2.5 kali lebih mungkin mempunyai tingkah laku bunuh diri atau masalah penyalahgunaan dadah.

Umur bapa mempunyai kesan ke atas sperma

Kesan penuaan pada gen masih dianggap sebagai penyebab utama gangguan kesihatan mental bagi seseorang yang bapanya mempunyai anak pada usia tua. Pertambahan umur bapa dikaitkan dengan perubahan mutasi spontan (perubahan dalam bahan genetik tanpa alasan yang jelas) dalam urutan kromosom nukleotida. Yang lebih tua seorang lelaki adalah, lebih banyak sperma spermanya kepada mutasi genetik secara spontan.

Lelaki tua sebenarnya kurang bernasib baik berbanding wanita yang lebih tua, kerana kadar sel sperma yang tinggi. McGrath menunjukkan bahawa semasa hidup wanita, sel-sel oosit (sel-sel di ovarium yang membentuk sel telur) membahagikan hanya 23 kali. Wanita yang dilahirkan selalu membawa semua telur mereka. Bagi lelaki, sperma akan membahagikan setiap 16 hari selepas mengalami akil baligh.

"Ketika lelaki berusia 40 tahun, sel sperma telah melakukan 660 pembahagian sel, dan 800 kali pada usia 50 tahun, " katanya. Bilangan pembahagian sel ditafsirkan sebagai risiko tinggi untuk perubahan genetik.

Apabila saya tidak lagi muda, bolehkah saya tidak mempunyai anak?

Wanita yang mempunyai pasangan yang lebih tua atau pasangan yang mempunyai jurang umur lebih dari atau sama dengan 10 tahun pastinya tidak dilarang untuk memulakan keluarga. Kerana walaupun mempunyai risiko gangguan kesihatan mental pada kanak-kanak, tetapi hubungan antara umur dan autisme agak lemah.

Pakar-pakar juga menekankan bahawa walaupun usia tua adalah salah satu faktor autisme pada kanak-kanak, ia bukan punca. Umur tua tidak menjelaskan mengapa sesetengah kanak-kanak adalah autistik manakala yang lain tidak. "Tidak semua ibu bapa yang lebih tua akan mempunyai anak autis, dan tidak semua kanak-kanak autistik dilahirkan kepada ibu bapa yang lebih tua, " kata Michael Rosanoff, Pengarah Penyelidikan Kesihatan Awam di Autism Speaks.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Kanak-kanak yang Lahir kepada Lebih tua bapa: Risiko kesihatan mental? http://www.webmd.com/parenting/news/20140226/are-kids-born-to-older-dads-at-risk-for-mental-health-woes?page=1. Diakses pada 15 Ogos 2016.

Kanak-kanak dengan Orang Lama pada Risiko Besar untuk Penyakit Mental http://www.scientificamerican.com/article/children-with-older-dads-at-greater-mental-illness-risk/. Diakses pada 15 Ogos 2016.

Kajian: Umur orang tua dikaitkan dengan risiko autisme http://health.usnews.com/health-news/patient-advice/articles/2015/06/17/study-parents-ages-linked-to-autism-risk. Diakses pada 15 Ogos 2016.