Utama Maklumat kesihatan Doktor Dapat Segera Mengenali Keadaan Kesihatan Anda Sekali Dengan Melihat 5 Perkara Ini
Doktor Dapat Segera Mengenali Keadaan Kesihatan Anda Sekali Dengan Melihat 5 Perkara Ini

Doktor Dapat Segera Mengenali Keadaan Kesihatan Anda Sekali Dengan Melihat 5 Perkara Ini

Anonim

Apabila anda melihat seorang doktor, anda biasanya akan menjalani pemeriksaan fizikal asas - contohnya, periksa mulut, mata, suhu badan, hingga kadar jantung. Doktor anda juga boleh melakukan ujian darah atau ujian pengimejan untuk mengesahkan diagnosis penyakit anda. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa doktor dapat menyimpulkan kesihatan pesakit mereka hanya dengan melihatnya. Perkara-perkara apa yang dilihat doktor untuk mengetahui kesihatan pesakit mereka?

Keadaan lima badan diperiksa apabila anda melihat seorang doktor

1. Badan badan

Langkah pertama yang anda masukkan ke bilik perundingan, doktor sebenarnya telah melihat postur anda. Poster anda secara tidak langsung mencerminkan keadaan fizikal dan emosi anda.

Sebagai contoh, anda berjalan perlahan-lahan dengan belakang anda sedikit bengkok dan menghadap ke bawah. Ini menunjukkan bahawa anda sangat lemah kerana sakit, kekurangan tenaga, atau berasa tertekan. Walaupun pesakit yang berjalan dengan ekspresi terang dan yakin menunjukkan berita baik. Sama ada pesakit datang untuk melaporkan keadaannya menjadi lebih baik atau rawatan yang sedang menjalaninya sesuai.

2. Bunyi

Selain postur, doktor akan memerhatikan bagaimana anda berbunyi. Sekiranya anda mempunyai suara serak dan sering membersihkan tekak anda (batuk kecil yang dipegang), anda kemungkinan besar perokok. Terutama jika doktor juga menyedari bau asap rokok dari nafas atau pakaian anda, kuku menguning, dan garis halus di sekitar bibir akibat merokok.

Dari bunyi juga doktor dapat mengetahui dengan segera bahawa pesakitnya mempunyai masalah dengan saluran pernapasan.

3. Mata

Orang yang sihat mempunyai mata putih yang cerah dan tentu saja mata mereka tidak kelihatan letih.

Penampilan bulatan gelap di sekitar mata yang disertai dengan warna kulit pucat boleh menunjukkan keadaan badan yang tidak sihat. Di samping itu, pemutihan kulit putih dapat menjadi tanda penyakit jaundis aka jaundis. Dari keadaan mata, doktor dapat menilai kemungkinan penyakit kuning yang disebabkan oleh penyakit hati.

Walaupun mata bengkak boleh menjadi petunjuk kepada tindak balas alahan, penyakit buah pinggang, atau penyakit tiroid. Penyakit ginjal boleh menyebabkan protein albumin yang memegang cecair dalam saluran darah hilang. Tahap albumin yang rendah kerana keluar dari tisu boleh menyebabkan mata bengkak.

4. Bahkan nafas

Terdapat sebab mengapa doktor selalu memeriksa kesihatan mulut anda terlebih dahulu. Di samping melihat keadaan gigi, nafas berbau juga boleh menjadi tanda penyakit.

Pelaporan dari Reader Digest, Luiza Petre, MD, pakar kardiologi dan pemakanan, percaya bahawa mulut berbau busuk mungkin merupakan tanda bahawa pesakit mempunyai diabetes, penyakit hati, refluks gastrik, gangguan pencernaan, atau pelbagai jangkitan lisan.

5. Kulit

Kulit pucat boleh menjadi tanda bahawa keadaan badan tidak sesuai apabila anda melihat seorang doktor. Di samping itu, kemerahan atau ruam bersisik juga boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit kulit dan penyakit autoimun seperti lupus. Warna kulit berkulit kuning adalah tanda penyakit kuning disebabkan oleh gangguan hati. Sementara itu, rupa ruam di sekitar hujung kaki dan kaki bawah bukan sahaja tanda alergi, tetapi boleh menunjukkan jangkitan hepatitis.

Kemudian, mengubah warna kulit menjadi lebih gelap pada lipatan kulit atau sendi boleh menjadi tanda penyakit kelenjar adrenal, seperti penyakit Addison. Pengerasan kulit yang tidak normal dengan bengkak boleh disebabkan oleh sklerosis sistemik.

Juga Baca:

  • Mahu Berikan Kelahiran: Pilih seorang pakar sakit puan atau bidan, ya?
  • 5 Gejala Sakit Perut Yang Perlu Diperiksa oleh Doktor
  • 10 Gejala Sakit Tenggorokan yang serius yang Perlu Lihat Doktor

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 25 Mei 2018 | Terakhir Edited: 25 Mei 2018

Sumber

Apa yang menyebabkan kulit kuning saya? https://www.healthline.com/health/jaundice-yellow-skin#pictures-of-jaundice. Diakses pada 24 Mei 2018.

Perkara Doktor Anda Boleh Katakan Hanya Dengan Melihat Anda. https://www.rd.com/health/wellness/things-your-doctor-can-tell-just-by-looking-at-you/. Diakses pada 24 Mei 2018.

Kulit boleh menunjukkan tanda-tanda awal beberapa penyakit dalaman. https://www.aad.org/media/news-releases/skin-can-show-first-signs-of-some-internal-diseases. Diakses pada 24 Mei 2018.