Utama Anemia Faktor Risiko dan Sebab-sebab Anemia Hemolytic
Faktor Risiko dan Sebab-sebab Anemia Hemolytic

Faktor Risiko dan Sebab-sebab Anemia Hemolytic

Anonim

Apa yang menyebabkan anemia hemolitik?

Image

Anemia hemolitik disebabkan oleh pemusnahan sel darah merah terlalu awal. Sel darah merah telah musnah dan dikeluarkan dari aliran darah sebelum kitar hayat sel normal berakhir.

Banyak penyakit, keadaan, dan faktor boleh merangsang tubuh untuk memusnahkan sel-sel darah merah. Punca ini boleh diwarisi atau diperolehi. " Warisan " bermakna ibu bapa anda mengurangkan gen yang mencetuskan keadaan, sedangkan " diperoleh " bermaksud anda tidak mempunyai gen pemicu, tetapi tubuh anda mengembangkan keadaan itu sendiri.

Dalam sesetengah kes, punca anemia hemolitik tidak dikesan.

Anemia hemolitik digemari

Pesakit anemia hemolitik yang diwarisi mempunyai gen yang mengawal pengeluaran sel darah merah. Gen sel darah merah yang rosak diwarisi dari satu atau kedua ibu bapa.

Jenis gen yang rosak boleh menyebabkan pelbagai jenis anemia hemolitik yang diwarisi. Gangguan sel darah merah yang disebabkan oleh gen yang cacat melibatkan hemoglobin, membran sel, atau enzim yang mengekalkan sel darah merah yang sihat.

Sel-sel abnormal sangat rapuh dan akan pecah apabila ia bergerak melalui aliran darah. Jika ini berlaku, organ yang dipanggil limpa akan mengeluarkan serpihan sel dari aliran darah.

Anemia hemolitik diperolehi

Tubuh pesakit yang memperoleh anemia hemolitik akan membuat sel darah merah normal. Walau bagaimanapun, pelbagai penyakit, keadaan, atau faktor lain yang menyebabkan sel darah menjadi teruk. Keadaan yang mencetuskan pemusnahan sel darah merah adalah:

 • Gangguan sistem imun
 • Jangkitan
 • Reaksi terhadap ubat-ubatan atau pemindahan darah
 • Hypersplenism.

Siapa yang berisiko untuk anemia hemolitik?

Anemia hemolitik boleh menjejaskan semua umur, kaum, dan jantina. Walau bagaimanapun, beberapa jenis anemia hemolitik biasanya berlaku di kalangan populasi tertentu. Contohnya, kebanyakan kes kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD) berlaku pada lelaki Afrika atau keturunan Mediterranean. Di Amerika Syarikat, keadaan ini menjejaskan Afrika-Amerika lebih kerap daripada Kaukasia.

Bagaimana untuk mencegah anemia hemolitik?

Anda tidak boleh menghalang anemia hemolitik yang diwarisi, kecuali untuk kes kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD).

Sekiranya anda dilahirkan dengan kekurangan G6PD, anda boleh mengelakkan keadaan ini, contohnya mengelakkan biji fava, naphthalene (bahan yang biasa dijumpai di kampus), dan ubat tertentu (mengikut nasihat doktor).

Sesetengah jenis anemia hemolitik yang diperoleh umumnya boleh dicegah, contohnya pemindahan darah. Reaksi tubuh terhadap pemindahan darah (yang boleh menyebabkan anemia hemolitik) dapat dicegah dengan mencocokkan jenis darah penderma kepada pesakit.

Penjagaan pranatal yang pantas dan sesuai juga boleh membantu anda mengelakkan masalah ketidakcocokan Rh. Keadaan ini boleh berlaku semasa hamil jika seorang wanita mempunyai darah Rh-negatif sementara bayi mempunyai darah Rh-positif. "Rh-negatif" dan "Rh-positif" merujuk kepada kehadiran atau ketiadaan faktor Rh dalam darah. Faktor Rh ialah protein dalam sel darah merah.

Ketidakpatuhan Rh boleh menyebabkan anemia hemolitik dalam janin atau bayi baru lahir.

Apakah gejala anemia hemolitik?

Untuk kes anemia ringan, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, jika anemia terus berkembang, gejala awal yang mungkin dialami ialah:

 • Mudah jengkel
 • Rasa lemah atau penat lebih kerap daripada biasa
 • Sakit kepala
 • Kesukaran menumpukan atau berfikir

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000571.htm

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ha/atrisk

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ha/causes