Utama Maklumat kesihatan Berhati-hati, Ini 5 Bahaya Kesihatan Yang Mengamuk Kerana Makanan Makan Goreng yang Sering Ini adalah artikel yang ditaja. Untuk maklumat lanjut mengenai Polisi Pengiklan dan Penaja, sila baca di sini.
Berhati-hati, Ini 5 Bahaya Kesihatan Yang Mengamuk Kerana Makanan Makan Goreng yang Sering Ini adalah artikel yang ditaja. Untuk maklumat lanjut mengenai Polisi Pengiklan dan Penaja, sila baca di sini.

Berhati-hati, Ini 5 Bahaya Kesihatan Yang Mengamuk Kerana Makanan Makan Goreng yang Sering Ini adalah artikel yang ditaja. Untuk maklumat lanjut mengenai Polisi Pengiklan dan Penaja, sila baca di sini.

Anonim

Semua makanan yang melalui proses penggorengan dan direndam dalam minyak panas pastinya sangat lazat apabila dimakan. Selain itu, makanan goreng biasanya mempunyai tekstur yang renyah, sehingga mereka akan merasa renyah dan jahat apabila digigit. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa terdapat pelbagai risiko yang bersembunyi jika anda sering makan makanan goreng. Apa-apa sahaja?

Image

Makan makanan goreng adalah lazat, tetapi

.

Sebelum mendapat kecaman dan kehilangan kawalan daripada makan makanan goreng yang banyak, pertimbangkan terlebih dahulu pelbagai kesan buruk di belakangnya.

1. Kualiti minyak masak tidak selalu baik

Image

Tidak semua makanan goreng yang anda makan selalu dimasak dengan minyak baru atau yang tidak pernah digunakan sebelum ini. Mungkin pernah atau lebih sering, anda makan makanan goreng dari minyak yang telah digunakan berulang kali.

Minyak biasanya mempunyai warna coklat kehitaman yang sangat berbeza. Ini adalah salah satu sebab mengapa makan terlalu banyak makanan goreng berbahaya kepada kesihatan. Sebabnya, setiap jenis minyak masak mempunyai suhu maksimum yang menjadikannya asap apabila dipanaskan (titik asap).

Apabila titik asap telah tercapai, kualiti minyak biasanya sudah rosak jadi tidak lagi baik bagi tubuh untuk dimakan. Bukan itu sahaja. Minyak masak juga mudah dioksidakan apabila dipanaskan pada suhu tinggi.

Akibatnya, residu minyak yang memasuki badan akan membentuk sebatian dan radikal bebas yang berbahaya kepada kesihatan. Selalunya minyak digunakan, semakin rendah paras titik asap yang menjadikannya lebih mudah untuk penampilan sebatian yang berbahaya kepada tubuh.

2. Meningkatkan pengambilan lemak trans

Image

Terdapat dua jenis lemak trans. Pertama, lemak trans semula semulajadi hadir dalam jumlah kecil dalam makanan, seperti daging dan produk tenusu. Kedua, lemak trans tiruan terbentuk apabila lemak tepu melalui proses penghidrogenan, yang muncul apabila makanan digoreng pada suhu tinggi.

Proses ini akan mengubah struktur kimia lemak, sehingga kemudian akan menjadi lebih sukar untuk dicerna oleh tubuh. Akibatnya, pelbagai kesan buruk akan timbul untuk kesihatan akibat pengambilan lemak trans. Bermula dari peningkatan risiko penyakit jantung, kanser, diabetes, ke obesiti.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membezakan antara jenis lemak trans semula yang ada dalam makanan, dan lemak trans sintetik yang terbentuk daripada minyak pemanas pada suhu tinggi. Setakat ini, lemak trans semula dalam makanan tidak ditunjukkan mempunyai kesan kesihatan yang sama seperti lemak trans tiruan dalam makanan yang digoreng.

3. Mengandungi banyak minyak

Image

Salah satu sebab mengapa makanan goreng yang anda makan rasa enak apabila dimakan, mungkin kerana tepung yang digunakan sebagai salutan. Tetapi adakah anda tahu, jika tepung boleh menyumbang banyak lemak ke dalam makanan goreng?

Ya, sifat menyerap minyak yang dimiliki oleh tepung membuat bahagian tepung dalam makanan goreng dapat menyimpan banyak minyak setelah melalui proses penggorengan. Di samping itu, semakin lama makanan digorengkan lebih banyak minyak diserap ke dalamnya.

Ini kerana apabila makanan terdedah kepada suhu panas dari minyak, air yang terkandung dalam makanan ini akan menguap. Proses penyejatan akan menjadikan liang-liang dalam makanan cenderung diperbesar, dengan itu menyediakan ruang yang cukup untuk minyak masuk dan diserap ke dalam makanan.

4. Meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik

Image

Walaupun ia lazat dan membuat anda ketagih, tetapi hobi makan makanan goreng meletakkan anda berisiko tinggi untuk mengembangkan penyakit kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, dan obesiti.

Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Pemakanan di Harvard School of Public Health, mendapati bahawa makan makanan goreng sekurang-kurangnya sekali seminggu dapat meningkatkan risiko mengembangkan diabetes tipe 2 dan penyakit jantung. Malah, risiko ini akan meningkat seiring dengan banyaknya makanan goreng yang digunakan.

Selalunya tidak dapat direalisasikan, makan makanan goreng boleh meningkatkan tekanan darah, berat badan, dan mengurangkan kolesterol "baik" atau HDL. Semua ini adalah faktor risiko penyakit jantung.

Sebagai contoh, wanita yang memakan satu atau lebih hidangan ikan goreng setiap minggu mempunyai peluang 48 peratus lebih tinggi daripada mengalami kegagalan jantung berbanding wanita yang hanya makan 1-3 hidangan setiap bulan. Hasilnya diperoleh daripada jurnal Circulation: Heart Failure.

Begitu juga, diabetes. Penyelidikan dari American Journal of Clinical Nutrition, mendedahkan bahawa orang yang memakan 4-6 hidangan makanan goreng setiap minggu mempunyai risiko lebih tinggi sebanyak 39 peratus untuk menghidap diabetes jenis 2 berbanding orang yang hanya makan 1 hidangan seminggu.

Sebaliknya, makanan goreng tentu mengandungi lebih banyak kalori daripada makanan yang tidak digoreng. Secara automatik, pengambilan kalori yang memasuki badan akan semakin banyak. Lebih dari itu, lemak trans yang dalam makanan goreng dipercayai mempengaruhi kerja selera makan yang mengawal selia hormon-hormon dan penyimpangan lemak.

Itulah sebabnya, anda sering berasa sangat lapar apabila memakan makanan ini yang kemudian akan memberi kesan kepada berat badan anda kerana pengambilan kalori dan lemak.

5. Kandungan tinggi acrylamide

Image

Acrylamide adalah bahan kimia yang terbentuk dalam makanan apabila dimasak pada suhu tinggi, salah satunya adalah goreng. Bahan ini dihasilkan daripada reaksi kimia antara gula dan asid amino, yang dipanggil asparagine.

Kandungan akrilamida tinggi biasanya terdapat dalam makanan berkanji, seperti kentang goreng, ayam goreng, dan sebagainya.

Juga Baca:

  • Walaupun Delicious, Sayuran Goreng Masih Sihat Tidak, Benarkah?
  • 5 Jenis Minyak Masak Terbaik untuk Kesihatan
  • Tinggalkan Perancis Fries! Masak Kentang Dengan 5 Cara Sihat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 14 Ogos 2019 | Terakhir Edited: 14 Ogos 2019

Sumber

Makan makanan goreng terikat dengan peningkatan risiko kencing manis, penyakit jantung. (nd). Diperolehi daripada Harvard TH Chan Sekolah Kesihatan Awam: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eating-fried-foods-tied-to-increased-risk-of-diabetes- dan penyakit jantung /

Heidtman, L. (2015, 5 Mei). Bahaya Penggunaan Minyak Masak. Diperoleh dari Live Strong: http://www.livestrong.com/article/532582-the-hazards-of-reusing-cooking-oil/

Trans Fat. (2015, 7 Oktober). Diperolehi daripada Persatuan Jantung Amerika: http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Trans-Fats_UCM_301120_Article.jsp#.V2VXiBIb1f5

Kenapa Makanan Teman Tidak Baik untuk Anda? https://www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad Diakses pada 22 Februari 2019.

Berapa Buruk untuk Anda Makanan Fried? https://www.webmd.com/diet/news/20170622/how-bad-for-you-are-fried-foods Diakses pada 22 Februari 2019.

Peredaran: Kegagalan Jantung. Pengambilan Ikan dan Risiko Kegagalan Jantung Insiden: Inisiatif Kesihatan Wanita . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21610249/ Diakses pada 22 Februari 2019.

Jurnal Antarabangsa Kanser. Risiko Acrylamide dan Risiko Kanser: Meta Analisis yang Dikemaskini . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25403648 Diakses pada 22 Februari 2019.

American Journal of Nutrition Clinical. Penggunaan Makanan dan Risiko Fried-Diabetes Type 2 Diabetes dan Arteri Koronari: Kajian Prospektif dalam 2 Kohor Wanita dan Lelaki AS . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095664/ Diakses pada 22 Februari 2019.