Utama Maklumat kesihatan Berhati-hati, Pendedahan kepada Asap Ekzos dan Debu Jalan Boleh Merosakkan Sperma
Berhati-hati, Pendedahan kepada Asap Ekzos dan Debu Jalan Boleh Merosakkan Sperma

Berhati-hati, Pendedahan kepada Asap Ekzos dan Debu Jalan Boleh Merosakkan Sperma

Anonim

Terdapat banyak perkara yang membuat sukar bagi pasangan hamil, termasuk kualiti sperma yang rendah. Di samping faktor-faktor yang ada, ada kemungkinan bahawa keabnormalan sperma juga dapat disebabkan oleh hal-hal dari lingkungan luar yang merosakkan sperma. Satu perkara yang perlu diperhatikan, terutama bagi Adam yang tinggal di bandar-bandar besar, adalah pencemaran udara. Ya Bukan sahaja ia mempunyai kesan buruk pada pernafasan, penurunan kesuburan lelaki juga menyumbang kepada kesan pencemaran udara - yang sering tidak dapat direalisasikan.

Kesan pencemaran udara terhadap kualiti sperma dan kesuburan lelaki

Apabila kita bercakap tentang kualiti sperma, terdapat tiga faktor penting yang perlu diambil perhatian: kiraan sperma, bentuk sperma, dan gerakan sperma. Sekiranya terdapat satu daripada tiga faktor ini, maka risiko ketidaksuburan atau kemandulan boleh meningkat. Ia mengambil masa kira-kira 75 hari untuk sel sperma berkembang dan matang, jadi kualiti sperma yang buruk boleh menjejaskan kesuburan anda.

Jadi, apa yang perlu dilakukan dengan pencemaran udara yang mengiringi kehidupan seharian anda? Banyak sekali! Pendedahan jangka panjang kepada pencemaran udara boleh menyebabkan jumlah sperma berkurang secara dramatik. Sebabnya, buah zakar tidak berfungsi dengan baik melainkan suhu lebih sejuk daripada seluruh tubuh. Sekiranya suhu ujian meningkat hingga lebih daripada 37 ° C, pengeluaran sperma boleh terganggu. Pemanasan iklim, pemanasan global, adalah kesan pencemaran udara yang tidak dapat dipertikaikan.

Peningkatan suhu ambien ini membolehkan zakar anda terperangkap dalam pemanasan, ditambah dengan tabiat lain yang mungkin anda terima. Sebagai contoh, menggunakan seluar ketat atau duduk terlalu lama di tempat yang panas, contohnya apabila memandu bas atau trak. Tekanan emosi apabila berhadapan dengan kekecewaan di jalanan juga memberi kesan kepada kualiti sperma, kerana hormon kortisol tinggi boleh mengganggu hormon yang bertanggungjawab untuk kesuburan anda

Di samping itu, asap ekzos, asap rokok, cerobong kilang, ke habuk jalan mengandungi banyak bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan, termasuk sistem pembiakan lelaki. Ambil contohnya plumbum, kadmium, dan merkuri. Apabila ia memasuki badan, beberapa bahan kimia beracun ini menyebabkan reaksi tekanan oksidatif dan radikal bebas yang boleh mengganggu komposisi DNA, protein, dan membran lemak sel sperma, sehingga mengganggu bentuk sperma.

Selain mengurangkan jumlah dan mengganggu bentuk sperma, kesan pencemaran udara dari masa ke masa juga mengganggu pergerakan atau motilitas sperma. Malah, sel-sel sperma mesti aktif dan pantas bergerak untuk membiakkan sel telur wanita dalam tempoh suburnya.

Jadi, apa yang perlu dilakukan?

Juga Baca:

 • Berhati-hati, Kebanyakan Makan Daging Merah Dapat Kurangkan Kesuburan Lelaki
 • Bagi Lelaki yang Cinta Kopi, Ini Adalah Kesan Kafein pada Kesuburan Anda
 • Adakah Terdapat Kesan Rawatan Kanser pada Kesuburan Lelaki?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 22 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 22 Disember 2017

Sumber

 • (2017). Male Infertility Epidemiology. [dalam talian] Berita Sains Hayat Perubatan. Boleh didapati di: https://www.news-medical.net/health/Male-Infertility-Epidemiology.aspx [Diakses pada 23 Nov. 2017]
 • Najafi TF, Roudsari RL, Namvar F, Ghanbarabadi VG, Talasaz ZH, Esmaeli M. Pencemaran Udara dan Kualiti Sperma: Analisis Meta. Iran Red Crescent Med J. 2015; 17 (4): e26930.
 • Carre J, Gatimel N, Moreau J, Parinaud J, Leandri R. Adakah pencemaran udara memainkan peranan dalam ketidaksuburan?: Kajian sistematik. Kesihatan Alam Sekitar. 2017; 16: 82.
 • Vecoli C, Montano L, Borghini A, Notari T, Guglielmino A, Mercuri A, al. Kesan Alam Sekitar yang Tercemar pada Sperma Panjang Telomere: Kajian Percubaan. Int J Mol Sci. 2017; 18: 1703.