Utama Maklumat kesihatan Kenapa Orang Yang Boleh Tidur Semasa Berjalan?
Kenapa Orang Yang Boleh Tidur Semasa Berjalan?

Kenapa Orang Yang Boleh Tidur Semasa Berjalan?

Anonim

Tabiat perjalanan tidur atau sleepwalking adalah sindrom atau tingkah laku sesat yang dilakukan semasa tidur. Orang yang mempunyai tabiat tidur , sering bangun di tengah-tengah tidur dan kemudian berjalan walaupun mereka berada di bawah fikiran mereka.

Laluan tidur adalah perkara biasa pada kanak-kanak

Satu kaji selidik yang dijalankan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa terdapat 15% orang yang mempunyai tabiat sleepwalking dan kebanyakannya adalah kanak-kanak, terutama yang berusia 3 hingga 7 tahun. Berdasarkan data dari Yayasan Tidur Nasional 2004, sekurang-kurangnya 1% kanak-kanak di bawah lima dan 2% kanak-kanak usia sekolah mempunyai tabiat sleepwalking yang dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Sleepwalking juga boleh berlaku di kalangan remaja, kerana ia membawa kebiasaan dari zaman kanak-kanak ke remaja. Malah sebilangan kecil dari mereka membawa kebiasaan ke dewasa, tetapi banyak lagi berhenti ketika mereka remaja. Berdasarkan kajian dalam The Neurology Journal, terdapat 29.2% daripada 19.136 orang dewasa yang mempunyai tabiat tidur.

Apa yang biasa dilakukan orang apabila tidur semasa berjalan

Terdapat empat peringkat apabila tidur, iaitu peringkat 1 hingga 3 dan tahap keempat disebut sebagai pergerakan mata bukan pesat (NREM). Walaupun peringkat REM atau pergerakan mata pesat adalah tahap bermimpi. Di peringkat ke-3, ia dikenali sebagai tahap yang paling penting dalam proses metabolik tubuh dan pertumbuhan tulang. Setiap peringkat berlaku sekurang-kurangnya dalam tempoh 90 hingga 100 minit yang selalu diulang setiap malam.

Kebiasaan tidur ketika berjalan biasanya muncul ketika tidur 1 atau 2, karena tahap 3 memasuki tahap tidur dalam atau dalam. Tabiat ini tidak berlaku semasa tidur siang kerana masa tidur yang panjang. Walaupun anda boleh melakukan aktiviti seperti berjalan atau bercakap semasa tidur, orang yang mempunyai tabiat ini tidak akan ingat kejadian itu. Orang dengan tabiat tidur boleh melakukan pelbagai perkara, seperti berjalan di sekeliling bilik, objek bergerak, atau pergi ke bilik mandi dan kemudian melepaskan pakaian yang digunakan. Ada juga yang melakukan sesuatu yang melampau, iaitu memandu kenderaan ketika mereka tidur.

Apa yang menyebabkan sleepwalking?

Mujurlah, tabiat ini dianggap sebagai tabiat yang tidak berbahaya atau menyebabkan kesan buruk kesihatan. Kebiasaan tidur sambil berjalan tidak menjadi gangguan dalam kesihatan mental, tetapi gangguan tidur biasa yang dapat disebabkan oleh berbagai faktor, seperti:

1. Genetik

Ternyata, tabiat ini boleh 'dibuang'. Penyelidikan menunjukkan bahawa sleepwalking cenderung berlaku dalam kembar. Di samping itu, orang yang mempunyai sejarah keluarga melakukan sleepwalking, risiko 10 kali mengalaminya pada masa akan datang.

2. Faktor alam sekitar

Mempunyai tabiat sleepwalking boleh timbul kerana kurang tidur, mengalami stres, waktu tidur yang tidak teratur, dan meminum alkohol. Pada kanak-kanak kecil, umur 3 hingga 8 tahun, kurang tidur, keletihan, dan masa tidur yang tidak teratur mempunyai potensi tinggi untuk membuat si anak mempunyai tabiat tidur semasa berjalan. Di samping itu, faktor lain yang menyebabkan tabiat ini mengambil ubat seperti pil tidur, sedatif, ubat perangsang, dan ubat anti alahan.

3. Syarat perubatan

Pelbagai penyakit atau kerosakan badan juga boleh menyebabkan penghidap mengalami kebiasaan sleepwalking, seperti:

 • Syarat semasa mengandung dan menstruasi. Masa ini meningkatkan kemungkinan wanita mengalami sleepwalking.
 • Arrhythmia atau degupan jantung yang tidak normal.
 • Demam
 • Asma pada waktu malam.
 • Orang yang mempunyai tabiat berdengkur kuat atau tidur apnea yang obstruktif.
 • Masalah mental atau gangguan seperti gangguan keperibadian berganda dan gangguan tekanan trauma post.

Bagaimana untuk menangani tabiat ini?

 • Tidur dengan masa yang cukup
 • Elakkan tekanan dengan melakukan relaksasi dan meditasi
 • Elakkan simulasi sebelum tidur, seperti menonton TV atau mendengar bunyi yang kuat.
 • Kunci semua pintu dan tingkap
 • Hilangkan bahaya yang berpotensi di dalam bilik, seperti barangan kaca dan benda tajam

Adakah baik untuk bangun orang yang tidur semasa berjalan?

Perkara yang paling biasa adalah, orang-orang di sekitar penghidap sleepwalking takut untuk membangunkannya apabila dia "berulang". Sebenarnya bangunlah seseorang yang sedang tidur ketika berjalan tidak masalah dan tidak akan menyebabkan hal-hal yang buruk, walaupun ketika orang itu terbangun, ia memerlukan waktu untuk kembali 'sadar' dengan apa yang telah dilakukannya.

Sebenarnya, bangun seseorang yang tidur ketika berjalan adalah langkah berjaga-jaga yang perlu dilakukan supaya orang itu mengelakkan kecederaan akibat dipukul oleh benda tajam di sekitar atau jatuh akibat terjatuh oleh objek.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Laluan tidur. Diperolehi daripada http://www.medicinenet.com/sleepwalking/article.htm Diakses pada 22 September 2016

Gangguan Tidur: Asas Sleepwalking. Diperolehi daripada http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleepwalking-causes Diakses pada 22 September 2016

Gangguan tidur dan Rawatan untuk Sleepwalking. Diperoleh dari http://www.webmd.com/sleep-disorders/how-is-sleepwalking-treated Diakses pada 22 September 2016

5 Langkah untuk Menghentikan Tidur Sleepwalker. Diperolehi daripada http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/5_steps_stopping_sleepwalker#1 Diakses pada 22 September 2016