Utama Maklumat kesihatan Mengapa anda sering hidung semasa makan makanan pedas?
Mengapa anda sering hidung semasa makan makanan pedas?

Mengapa anda sering hidung semasa makan makanan pedas?

Anonim

Makan makanan pedas pastinya menjadikan mulut anda panas. Bukan itu sahaja, mata dan hidung juga menjadi berair. Walaupun anda tidak mempunyai sejuk, anda mungkin perlu mengelap hidung anda beberapa kali. Kenapa ini berlaku?

Mengapa makan makanan pedas membuat hidung berair?

Secara umumnya makanan pedas pasti menggunakan cabai dan lada. Kedua-dua herba ini mengandungi capsaicin, yang merupakan bahan yang menyebabkan sensasi terbakar ketika berhubungan dengan tisu badan, seperti kulit, mulut, atau mata anda. Walaupun rasa pedas wasabi (penambah rasa perasa Jepun) atau mustard berasal dari allyl isothiocyanate. Nah, bahan pedas ini pada cabai atau wasabi adalah apa yang membuat hidung anda berair.

Capsaicin dan allyl isothiocyanate yang masuk ke mulut boleh merengsakan membran mukus. Pada mulanya lendir dihasilkan seperti yang diperlukan untuk melindungi saluran pernafasan anda daripada agen berjangkit, seperti kulat, bakteria, dan virus. Walau bagaimanapun, kerengsaan capsaicin dan allyl isothiocynate merangsang lebih banyak pengeluaran mukus. Ini lendir berlebihan menjadikan hidung berair ketika makan makanan pedas.

Kemudian bagaimana untuk mengatasinya?

Jangan bimbang, hidung berair kerana makanan pedas berbeza apabila anda mempunyai sejuk. Keadaan ini akan bertambah baik dengan sendirinya sehingga tidak perlu ubat. Anda hanya perlu melegakan rasa pedas lebih cepat, salah satunya dengan minum susu.

Susu adalah berbeza daripada air biasa. Susu mengandungi protein kasein yang boleh menghapus kesan capsaicin atau allyl isothiocyanate di mulut anda. Walaupun air tidak membuat sensasi haba cepat hilang. Daripada menyingkirkan rasa pedas, anda sebenarnya menjadi kembung.

Selain makanan pedas, bolehkah hidung berlumur kerana makanan lain?

Juga Baca:

  • 5 Cara Cepat untuk Menyejukan Langit di Baki Mulut oleh Makan Panas dan Pedas
  • 3 Cara Cepat dan Tepat untuk Mengatasi Perut Panas Selepas Memakan Pedas
  • Lebih Berbahaya Yang Mempengaruhi, Memakan Pedas atau Makanan Sweet?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Januari, 2019 | Terakhir Edited: 24 Januari 2019

Sumber

Kenapa Hidung Anda Berjalan Apabila Anda Makan Makanan Pedas? https://www.livescience.com/32752-why-does-your-nose-run-when-you-eat-spicy-food.html. Diakses pada 24 Januari, 24th, 2019.

Kenapa Hidung Anda Berjalan Apabila Anda Makan Makanan Pedas? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321678.php. Diakses pada 24 Januari, 24th, 2019.

Kenapa Hidung saya Berjalan Apabila Saya Makan? https://www.healthline.com/health/runny-nose-after-eating. Diakses pada 24 Januari, 24th, 2019.