Utama Maklumat kesihatan Mengapa orang yang suka sukan ekstrem tidak takut mati?
Mengapa orang yang suka sukan ekstrem tidak takut mati?

Mengapa orang yang suka sukan ekstrem tidak takut mati?

Anonim

Apa yang anda fikirkan apabila seseorang melintasi tebing menggunakan hanya sekeping tali tanpa keselamatan? Anda mesti berfikir bahawa orang itu gila. Bagi mereka yang suka sukan ekstrem, melakukan apa yang mencetuskan adrenalin adalah menarik dan menarik. Kenapa anda rasa pencinta sukan yang melampau tidak takut mati? Cari jawapan dalam artikel ini.

Image

Sukan ekstrim adalah satu cara untuk atlet untuk 'mengejar sensasi'

Menurut kajian yang dijalankan oleh Erik Monasterio dari Otago University, atlet mempunyai bilangan tertinggi berbanding kebanyakan orang lain dari segi 'mencari sensasi'. Sensasi yang dimaksudkan adalah sensasi fizikal. Sukan ekstrim adalah satu cara untuk atlet ini memburu sensasi.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Kinesiology mendapati bahawa atlet berisiko tinggi seperti sukan ekstrem mempunyai skor tertinggi dari segi kestabilan, kewaspadaan, dan tenaga emosi berbanding dengan atlet berisiko tinggi dan bukan atlet.

Motivasi seorang atlet untuk melakukan sukan ekstrem mengikut ahli psikologi, Bruce Ogilvie sangat mudah, mereka hanya perlu melarikan diri untuk 'mengukir' jalan mereka sendiri. Pengambil risiko ini, menolak had fizikal, emosi, dan kecerdasan mereka untuk melarikan diri dari keadaan tanpa ketegangan dalam kehidupan seharian mereka.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Jurnal Kepribadian dan Psikologi, perasaan merasa terperangkap dan ditekankan adalah beberapa sebab bagi seseorang untuk melakukan sukan ekstrem, selain mencari sensasi fisik. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka mendakwa melakukan sukan ekstrem hanya kerana mereka boleh menguruskan ketakutan secara berbeza daripada orang biasa, bukan kerana mereka tidak takut mati.

Peminat sukan yang melampau mempunyai tahap rendah hormon dopamin dan serotonin

Seseorang yang sering dikenali sebagai 'pengambil risiko' mengikut kajian Monasterio mempunyai tahap hormon dopamin dan serotonin yang rendah. Hormon dopamine di dalam otak berfungsi sebagai utusan kimia antara sel saraf. Hormon ini boleh ditingkatkan apabila aktiviti-aktiviti tertentu yang berkaitan dengan kebahagiaan berlaku dan menjejaskan perasaan senang jatuh cinta, kegembiraan, motivasi, dan keyakinan diri.

Sedangkan serotonin adalah pembawa isyarat antara rangkaian saraf yang mengawal fungsi fizikal dan psikologi badan, termasuk mood, rangsangan seks, tidur, dan tingkah laku sosial. Apabila seseorang kekurangan hormon ini, ia akan menjejaskan perasaan kemurungan, keletihan, dan kebimbangan. Tidak seperti kebanyakan orang yang hanya duduk di sofa dan mencerminkan, beberapa atlet 'menetapkan' ini dengan cabaran fizikal.

Latihan dan perancangan yang teliti membuat ketakutan kurang

Sukan ekstrim sebenarnya memerlukan perancangan yang teliti, atlet basikal gunung dan pendaki gunung yang melampau biasanya menganalisis setiap perkara kecil mengenai laluan yang akan mereka ambil. Atlet yang melakukan BASE jumping atau skydiving akan terus mengawasi keadaan angin atau cuaca.

Juga Baca:

  • Berhati-hati, ditertawakan "Lemak" Boleh Memadamkan Niat Rakyat ke Sukan
  • 4 Perkara Penting Anda Harus Dilakukan Selepas Bersenam
  • Mengetahui 8 Jenis Sukan dan Manfaat untuk Tubuh

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Apa yang Memotivasi Atlet Extreme untuk Mengambil Risiko Besar? http://nymag.com/scienceofus/2015/05/what-motivates-extreme-athletes.html. Diakses pada 07/28/2017.

Balanced 'Madmen': Psikologi Sukan Extreme. http://www.mensfitness.com/life/balanced-madmen-psychology-extreme-sports. Diakses pada 07/28/2017.

Apa yang perlu dilakukan Serotonin dengan Kemurungan? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4471964/