Utama Anemia Kenapa Wanita Lebih Keras Untuk Mempunyai Anemia?
Kenapa Wanita Lebih Keras Untuk Mempunyai Anemia?

Kenapa Wanita Lebih Keras Untuk Mempunyai Anemia?

Anonim

Anemia boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tetapi ternyata terdapat lebih banyak kes anemia pada wanita berbanding lelaki. Menurut data Riskesdas 2013, kes anemia di kalangan wanita Indonesia mencapai 23.9% berbanding anemia pada lelaki iaitu 18.4 peratus. Insiden anemia pada perempuan remaja di Indonesia bahkan agak tinggi, iaitu sebanyak 22.7 peratus.

Image

Mengapa anemia lebih menyerang wanita?

Sekiranya anda mempunyai anemia, badan anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Kecenderungan seseorang mengalami anemia diukur oleh hemoglobin dan tahap hematokrit yang rendah. Hemoglobin adalah protein kaya besi yang membantu darah membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh. Hematokrit adalah peratusan jumlah sel darah merah setiap 100 ml jumlah darah.

Wanita mempunyai tahap hemoglobin dan hematokrit yang lebih rendah berbanding lelaki. Dalam lelaki yang sihat, paras hemoglobin biasa adalah sekitar 14-18 g / dL dan hematokrit adalah 38.5 hingga 50 peratus. Nah, dalam wanita yang sihat, paras hemoglobin biasa boleh berada di sekitar 12-16 g / dL dan hematokrit 34.9 hingga 44.5 peratus. Perbezaan ini menjadikan wanita lebih rawan anemia daripada lelaki. Sekiranya anda mempunyai anemia, tubuh anda tidak mendapat darah kaya oksigen untuk mengekalkan semua fungsinya.

Di samping itu, wanita pada asasnya memerlukan pengambilan besi yang lebih tinggi berbanding lelaki. Keadaan khusus yang dialami oleh wanita, seperti haid, kehamilan, menyusu, dan menopaus kemudian menuntut badan wanita untuk mendapatkan lebih banyak besi. Gadis remaja yang mengalami masa pubertas juga memerlukan lebih banyak pengambilan besi daripada anak laki-laki berkepala. Sekiranya tidak dipenuhi, syarat-syarat ini meletakkan wanita berisiko untuk kekurangan zat besi, yang boleh menjadi anemia.

Faktor lain yang menyebabkan anemia pada wanita adalah semasa melahirkan anak dan puerperium. Maternity membuat wanita kehilangan banyak darah, menjadikannya lebih mudah untuk anemia daripada lelaki. Semakin sering anda hamil dan melahirkan, semakin besar kemungkinan anda mempunyai anemia kronik.

Bagaimana untuk mencegah anemia di kalangan wanita?

Anemia boleh disebabkan oleh keperluan besi tak tepu. Oleh itu, untuk mencegah anemia, anda dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan makanan besi anda. Kembangkan juga makan dan minum yang membantu badan menyerap seterika. Sebagai contoh jus oren, strawberi, brokoli, atau buah-buahan dan sayur-sayuran lain yang mengandungi vitamin C. Jangan minum kopi atau teh sebagai minuman semasa makan. Minuman akan menyukarkan badan menyerap zat besi.

Juga Baca:

  • Bolehkah Menyusu Jika Ibu Mempunyai Anemia Kekurangan Besi?
  • Vegetarian mempunyai Risiko Tinggi Anemia
  • Berhati-hati, anemia pada kanak-kanak boleh menghalang pertumbuhan. Apakah tanda-tanda Gejala?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Kenapa anemia lebih meluas di kalangan wanita http://www.newtimes.co.rw/section/read/182873/ diakses 24 Januari 2018.

Anemia kekurangan besi https://www.womenshealth.gov/az-topics/iron-deficiency-anemia diakses 24 Januari 2018.

Kementerian Kesihatan RI. Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 . http://www.depkes.go.id/resources/download/general/Hasil%20Riskesdas%202013.pdf diakses 24 Januari 2018.

Sudikno dan Sandjaja. 2016. Kesedaran dan Faktor Risiko untuk Anemia di Umur Usia Subur di Rumah Tangga Miskin di Tasikmalaya dan Kabupaten Ciamis, Provinsi Jawa Barat. Jurnal Kesihatan Reproduktif 7 (2): 71-82

Memahami Anemia - Asas https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1 diakses 24 Januari 2018.

Apakah hematokrit? https://www.healthline.com/health/hematocrit#overview1 diakses 24 Januari 2018.