Utama Maklumat kesihatan Kupas sepenuhnya 4 Manfaat Tomato untuk Wanita Hamil
Kupas sepenuhnya 4 Manfaat Tomato untuk Wanita Hamil

Kupas sepenuhnya 4 Manfaat Tomato untuk Wanita Hamil

Anonim

Merah, berair, dan mempunyai biji, bayangkan tiga ciri ini. Anda mungkin sudah dapat membayangkan apa buahnya. Ya, apa lagi jika ia bukan tomato. Selain menjadi terkenal sebagai bahan topeng semulajadi, tomato tidak kurang baik untuk memenuhi nutrien semasa hamil, anda tahu. Ingin tahu apa manfaat tomato untuk wanita hamil? Baca ulasan berikut, ya!

Image

Pelbagai manfaat tomato untuk wanita hamil

Terlepas dari jenis dan saiz tomato yang dijual di pasaran, mereka semua menawarkan pelbagai sifat baik untuk wanita hamil dan janin di dalam rahim. Berikut adalah pelbagai manfaat tomato yang tidak boleh dilepaskan semasa mengandung:

Image

1. Mempunyai pelbagai nutrien penting

Ia bukan lagi rahsia, tomato adalah salah satu buah yang kaya dengan vitamin C. Terbukti dalam 100 gram tomato, mengandungi vitamin C sebanyak 34 miligram (mg). Lebih banyak vitamin C dalam badan, lebih lembut penyerapan zat besi diperlukan semasa kehamilan.

Jumlah vitamin C yang tinggi juga membantu pembentukan kulit bayi, gigi, tulang dan gusi. Tidak hanya itu, tomato juga diisi dengan 1.3 gram protein, 4.7 gram karbohidrat, 0.5 gram lemak, 0, 6 mg besi, 8 mg calcium, 77 mg fosforus, dan 2, 083 mcg karoten.

Jika anda mencari sumber makanan yang boleh meningkatkan tenaga, tomato boleh menjadi salah satu pilihan terbaik terima kasih kepada kandungan kalori yang tidak kecil.

2. Smooth digestion

Seperti buah-buahan lain, kandungan serat dalam tomato bukanlah jenaka sehingga dapat membantu penguraiannya. Kerana ia tidak menolak kemungkinan, terdapat pelbagai gangguan perut atau masalah pencernaan yang sering dialami oleh wanita hamil.

Terdapat 1.5 gram serat dalam setiap 100 gram tomato. Jumlah serat yang tidak kecil, boleh membantu menggalakkan peristalsis otot pencernaan, menyediakan cecair yang mencukupi untuk pencernaan makanan, untuk mengeluarkan pelupusan makanan atau najis sampai keluar dari badan.

Itulah sebabnya makan tomato semasa mengandung dipercayai membantu mengatasi sembelit, cirit-birit, dan mencegah kanser kolorektal.

3. Sumber antioksidan yang baik

Tomato mengandungi jumlah lycopene yang tinggi. Lycopene adalah antioksidan yang boleh membantu menangkis serangan radikal bebas yang menyebabkan kanser. Sebagai contoh kanser serviks, kanser prostat, kanser perut, kanser esophagus, dan sebagainya.

4. Mencegah masalah kehamilan

Preeclampsia (keracunan kehamilan) adalah komplikasi kehamilan yang sering dialami oleh wanita hamil. Terdapat gangguan dalam perkembangan plasenta dan peningkatan tekanan darah dijangka sebagai punca preeklamsia.

Menariknya, 164.9 mg kalium yang terkandung dalam 100 gram tomato dipercayai meningkatkan aliran darah, sambil mengurangkan tekanan pada jantung. Akibatnya, tekanan darah tinggi dapat lebih stabil secara perlahan.

Sebaliknya, faedah tomato untuk wanita hamil yang lain dapat mencegah risiko kecacatan tiub neural (anencephaly) dan kecacatan tulang belakang apabila bayi baru lahir. Kandungan asid folik dalam tomato memainkan peranan penting ini.

Juga Baca:

  • Tomato Tipped to Make Men More Fertile, Really?
  • Makan Tomato: Cara Mudah Mengurangkan Risiko Kanser Kulit
  • 7 Cara Mudah Menggunakan Tomato untuk Kecantikan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Februari, 2019 | Edited Terakhir: 1 Februari, 2019

Sumber

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tomato. https://www.medicalnewstoday.com/articles/273031.php Diakses pada 22 Januari 2019.

Adakah Selamat Makan Tomato Semasa Kehamilan? https://www.momjunction.com/articles/is-it-safe-to-eat-tomato-during-pregnancy_0087584/#gref Diakses pada 22 Januari 2019.

Nilai Nutrisi Tomato untuk Kehamilan. https://www.livestrong.com/article/538260-nutritional-value-of-tomatoes-for-pregnancy/ Diakses pada 22 Januari 2019.