Utama Asma Memenuhi Keperluan Pemakanan untuk Kanak-kanak dengan Asma
Memenuhi Keperluan Pemakanan untuk Kanak-kanak dengan Asma

Memenuhi Keperluan Pemakanan untuk Kanak-kanak dengan Asma

Anonim

Walaupun hubungan antara pemakanan dan asma masih dikembangkan, ada sedikit pendapat bahawa diet atau diet yang sihat dapat membantu mengurangkan gejala asma. Sebenarnya tidak ada makanan khas (diet) yang disyorkan untuk kanak-kanak dengan asma. Walau bagaimanapun, diet Mediterranean (diet yang rendah lemak tepu, kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan serat yang tinggi) telah dikaitkan dengan pengurangan gejala asma. Memahami pemakanan yang baik dan pengaruh nutrisi untuk kanak-kanak yang asma boleh menjadi bahagian penting dalam menguruskan asma. Berikut adalah senarai nutrisi penting untuk kanak-kanak yang mempunyai asma.

Image

Pemakanan untuk kanak-kanak dengan asma

1. Makanan sayuran

Menurut kajian tahun 2010, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dikaitkan dengan kesihatan pernafasan yang lebih baik dan menurunkan gejala asma pada kanak-kanak. Di samping itu, antioksidan dan nutrien lain dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi paru-paru.

Kacang dan biji juga mengandungi banyak flavonoid dan sebatian lain dengan kesan antioksidan yang membantu memerangi keradangan, yang dapat meningkatkan kesihatan pernafasan.

Satu kajian dalam Journal of Allergy and Immunology Clinical melaporkan bahawa wanita yang mengidap asma yang mengkonsumsi makanan dengan kandungan beta-carotene yang lebih tinggi dapat mengurangkan gejala asma. Makanan yang mengandungi beta-karoten termasuk wortel, semangka, ubi jalar, sayur-sayuran hijau, brokoli, dan bayam.

Menurut kajian dalam Journal Nutrition, epal dan pear juga dapat mengurangkan risiko asma dengan mengurangkan kemungkinan penyempitan bronkial.

Kajian yang berasingan dalam Jurnal Pernafasan Eropah melaporkan bahawa pisang dapat mengurangkan bunyi bising (bunyi nafas) akibat asma pada anak-anak. Pakar percaya bahawa pisang boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak dengan asma berkat antioksidan dan kalium yang baik untuk paru-paru.

2. Ikan

Ikan boleh menjadi sumber asid lemak omega-3 yang baik dan dianggap sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Secara amnya, ikan menyediakan banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak, yang dianggap mempunyai kesan positif terhadap gangguan keradangan dan fungsi paru-paru.

Satu kajian dalam American Journal of Epidemiology melaporkan bahawa kanak-kanak berumur 11-19 tahun yang mempunyai tahap magnesium yang rendah juga mempunyai aliran darah dan jumlah paru-paru yang rendah. Dengan makan ikan, terutamanya salmon, tahap magnesium dalam kanak-kanak boleh meningkat.

3. Serat

Kajian pada tahun 2016 melaporkan bahawa kekurangan serat boleh mengganggu fungsi paru-paru. Sementara itu, diet serat yang kaya dapat mengekalkan fungsi paru-paru yang sihat.

Serat mempunyai ciri-ciri anti-radang dan boleh membantu mencegah penyakit alahan seperti asma. Makanan fibrous juga mengandungi prebiotik, yang merupakan nutrien yang membantu atau mempromosikan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus, yang sebahagiannya dapat membantu memerangi keradangan.

Oleh itu, biji-bijian seperti beras dan kacang merah disyorkan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat untuk kanak-kanak yang mengalami asma.

Makanan yang perlu dielakkan untuk kanak-kanak dengan asma

Juga Baca:

  • Senarai Soalan yang Dapat Disiapkan Sebelum Memeriksa Asma Kanak-kanak Anda
  • Berhati-hati, Pesakit Asma Tidak Boleh Mengambil Ibuprofen untuk Melegakan Kesakitan
  • Benarkah bahawa daun basil berkesan untuk merawat asma?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Diet untuk Kanak-kanak Dengan Asma https://www.livestrong.com/article/22435-diet-kids-asthma/ diakses 28 April 2018.

Asma dan Diet Anda: Apa yang Harus Makan dan Apa yang Harus Dielakkan https://www.healthline.com/health/asthma/asthma-diet#2 diakses 28 April 2018.