Utama Maklumat kesihatan Mengapa Kanak-kanak Perlu Latihan?
Mengapa Kanak-kanak Perlu Latihan?

Mengapa Kanak-kanak Perlu Latihan?

Anonim

Bukan sahaja orang dewasa yang perlu bersenam secara berkala. Kanak-kanak juga memerlukan senaman, walaupun menurut pakar, sejak kanak-kanak berusia enam tahun, seorang anak sepatutnya melakukan aktiviti fizikal tertentu selama sekurang-kurangnya satu jam setiap hari. Walau bagaimanapun, dilaporkan oleh Kanak-Kanak Sihat, kanak-kanak lelaki berusia 6-10 tahun cenderung lebih aktif daripada perempuan pada usia itu. Aktiviti ini berkurangan dengan usia kanak-kanak.

Image

Mengapa kanak-kanak perlu bersenam lebih awal?

Memperkenalkan kanak-kanak dengan senaman aktif dari usia dini, sangat penting untuk masa kini dan masa depan mereka. Mendapatkan anak anda di pasukan sukan sekolahnya adalah salah satu cara anda dapat membantu anak anda menjadi lebih aktif dalam sukan. Apakah faedah latihan dalam kanak-kanak?

1. Mencegah pelbagai penyakit apabila dia dewasa

Semua orang tahu bahawa bersenam secara aktif akan menjadikan tubuh anak lebih sihat. Tidak membiasakan anak anda untuk bersenam, ia hanya akan menjadikannya berkembang menjadi orang dewasa yang tidak aktif, terdedah kepada obesiti, osteoporosis, atau terdedah kepada kanser payudara pada masa akan datang untuk kanak-kanak perempuan.

Mungkin syarat-syarat ini dapat dicegah dalam banyak cara, tetapi dengan menyertai pasukan sukan sekolah, misalnya, anak anda tentu akan lebih bersemangat untuk bersenam kerana banyak kawan menyokongnya.

2. Pembangunan watak

Mencapai pencapaian dan perkembangan kebolehan kerana sukan aktif, akan dapat meningkatkan keyakinan anak anda. Di samping keyakinan diri, mendapatkan anak anda di dalam pasukan sukan sekolah juga dapat mengasah kemampuannya untuk bersosial dengan orang lain. Terutamanya jika aktiviti aktif anak anda membuatnya dipilih untuk mewakili sekolah untuk bersaing dengan sekolah lain, semangat persaingan dan keupayaan untuk bekerjasama dengan pasukan dari dalamnya akan secara tidak sedar berkembang.

3. Mengelakkan keadaan mental negatif

Sesetengah orang menggunakan senaman untuk menangani tekanan, kemurungan, dan kebimbangan yang mereka alami. Oleh itu, dengan aktif bersenam, anak anda akan cenderung untuk mengelakkan emosi yang tidak terkawal, kerana apabila emosi meletup, dia telah menyalurkan emosi tersebut melalui sesuatu yang lebih positif, iaitu sukan. Yayasan Sukan Wanita juga menambahkan bahawa seorang gadis yang aktif dalam sukan akan cenderung mendapat gred yang baik di sekolah, kerana mereka telah dilatih untuk menumpukan perhatian.

Bagaimana menangani kanak-kanak yang tidak mahu bersenam?

Sekiranya anda tidak memasukkan anak anda ke pasukan sukan sekolah untuk menjadikannya aktif, melakukan aktiviti fizikal bersama antara ibu bapa dan anak-anak mungkin dicuba, seperti:

 • Apabila anda menikmati sukan di hadapannya, tunjukkan kepadanya bahawa senaman itu menyeronokkan.
 • Jemput anak anda bermain di halaman belakang, menari, menaiki kawasan di atas basikal, dan berenang bersama.
 • Memperkenalkan pelbagai jenis sukan dengan mendapatkan anak anda untuk melakukannya bersama-sama, sehingga anda dapat membantu anak anda mencari olahraga yang paling ia sukai.
 • Mengehadkan aktiviti yang hanya akan membungkamnya untuk tempoh masa, seperti menghadkan menonton TV hingga dua jam sehari.

Juga Baca:

 • Cara Sihat Meningkatkan Berat Kanak-kanak
 • Memilih Aktiviti Fizikal Hak untuk Anak Anda
 • Bolehkah Kanak-kanak dengan Latihan Gangguan Jantung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

http://kidshealth.org/en/teens/girls-sports.html diakses pada 7 Mac, 2017

http://www.livestrong.com/article/438668-the-positive-effects-of-playing-sports-in-school/ diakses 7 Mac 2017

https://www.healthykids.nsw.gov.au/kids-teens/get-active-each-day.aspx yang diakses pada 7 Mac 2017