Utama Maklumat kesihatan Mengapa wanita mengeluh lebih kerap daripada lelaki?
Mengapa wanita mengeluh lebih kerap daripada lelaki?

Mengapa wanita mengeluh lebih kerap daripada lelaki?

Anonim

Untuk masa yang lama wanita telah digambarkan oleh media atau kesusasteraan sebagai seseorang yang suka mengeluh ketika melakukan hubungan seks. Sebagai contoh dalam filem, novel, dan juga pornografi. Oleh itu, keluhan wanita sangat dekat dengan kepuasan bercinta. Walau bagaimanapun, adakah benar bahawa wanita benar-benar mengeluh lebih kerap di atas katil daripada lelaki? Apakah maksud nafas perempuan itu? Berikut adalah jawapan daripada pakar.

Image

Siapa yang sering mengeluh semasa hubungan seks?

Menurut tinjauan di UK, 94 peratus daripada ribuan wanita yang mengambil bahagian dalam tinjauan itu mendesak lebih kerap dan lebih keras daripada pasangan lelaki mereka semasa hubungan seks. Sebanyak 70 peratus lelaki yang mengambil kaji selidik itu juga menyatakan bahawa pasangan wanita mereka mengeluh semasa seks.

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Arkib Seksual Kelakuan menunjukkan keputusan yang sama, iaitu wanita lebih cenderung untuk mengeluh semasa hubungan seks berbanding lelaki. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna lelaki tidak menghasilkan bunyi semasa bercinta. Sesetengah lelaki juga mengeluarkan bunyi goyah apabila terangsang.

Mengapa wanita sering mengeluh di tempat tidur?

Sengat bunyi semasa seks tidak hanya dihasilkan oleh manusia. Pelaporan dari Psikologi Hari ini, mengeluh atau menjerit semasa seks juga boleh didapati dalam pelbagai jenis primata selain daripada manusia seperti kera dan babun. Pakar menganggap bahawa fenomena ini berlaku kerana pada manusia prasejarah dan primata lain, bunyi nafas atau jeritan boleh menjadi "jemputan" atau panggilan untuk melakukan hubungan seks.

Dalam kera, misalnya, wanita akan menghasilkan suara tertentu semasa hubungan seks sebagai satu bentuk kenyataan bahawa dia memasuki musim pembiakan. Dengan cara itu, kera lelaki juga tahu bahawa monyet betina sudah siap untuk menghasilkan semula dan mahu melakukan hubungan seks dengannya. Monyet lelaki yang lebih banyak mendengar suara wanita itu, semakin banyak monyet akan melakukan hubungan seks dengannya. Dengan cara itu, kemungkinan kehamilan menjadi lebih besar.

Begitu juga dengan manusia prasejarah. Secara naluri, seks pada waktu itu lebih ditekankan pada fungsi pembiakan. Itulah sebabnya dalam zaman prasejarah tidak ada sistem perkahwinan dengan hanya satu orang dalam hidupnya. Lebih banyak lelaki yang mempunyai hubungan seks dengannya, semakin besar kemungkinan ia mempunyai anak.

Memahami makna wanita mengeluh

Dalam era moden ini, pastinya nafsu wanita mempunyai makna yang berbeza. Sighing tidak lagi menjadi tanda bahawa seorang wanita sudah siap untuk menghasilkan semula. Menurut penyelidikan, 66 peratus wanita mendesak supaya pasangan mereka lebih terangsang dan akhirnya mencapai orgasme. Malah kira-kira 87 peratus mendakwa mengeluh hanya untuk menggembirakan pasangan mereka.

Ini kerana lelaki sering mengaitkan keluhan wanita sebagai bukti bahawa dia berjaya memuaskan pasangannya. Dia akan berasa lebih yakin seolah-olah dia sangat baik di atas katil. Malah, nafas hanya boleh disuarakan oleh wanita untuk menambah sensasi.

Juga Baca:

  • Bolehkah Orgasme Wanita Sahaja Dengan Merangsang Payudara?
  • 9 perkara mengenai seks yang mesti diketahui oleh wanita
  • Adakah benar bahawa hubungan jangka panjang membuat pengurangan seks wanita menurun?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 9 Mei 2017 | Terakhir Edited: 9 Mei 2017

Sumber

Wanita Buat Kebisingan Sebenar Semasa Seks: Pencari Undian. http://www.huffingtonpost.ca/2012/07/05/women-sex-sounds_n_1649580.html Diakses pada 4 Mei 2017.

Kenapa ada yang membuat banyak bunyi semasa hubungan seks. http://edition.cnn.com/2016/11/13/health/women-moan-sex/ Diakses pada 4 Mei 2017.

Wanita di Tempat Tidur: Apa Itu Kebisingan? https://www.psychologytoday.com/blog/sex-dawn/201001/women-in-bed-whats-all-the-noise-about-part-ii Diakses pada 4 Mei 2017.