Utama Penyakit Mengenali Sindrom Morgellons
Mengenali Sindrom Morgellons

Mengenali Sindrom Morgellons

Anonim

Definisi

Image

Apakah Morgellons?

Penyakit morelelons atau juga dikenali sebagai sindrom Morellellons adalah masalah yang agak baru dan kurang difahami. Keadaan ini memberi kesan kepada kulit. Morgellons dicirikan oleh sensasi yang tidak selesa di dalam dan / atau di bawah kulit, seperti "menggigit, " "menyengat" atau "menggaru." Sensasi ini sering disertai dengan bijirin hitam kecil atau serat mikro yang boleh menonjol dari kulit. Lokasi di mana serat mikro timbul daripada kulit sering diiringi oleh ulser atau luka yang keras kepala yang sukar disembuhkan.

Keadaan ini yang masih tidak difahami dengan baik menjadikan para doktor kadang-kadang mempertimbangkan pesakit yang datang dengan keluhan untuk mengalami gejala yang konsisten dengan penyakit Morellellons hanya mengalami gangguan psikologi. Dalam erti kata lain, Morgellons sering dianggap sebagai bentuk gangguan psikologi atau penyakit kulit lain.

Betapa biasanya Morgellons?

Penyakit Morellellon adalah keadaan yang jarang berlaku yang paling sering mempengaruhi wanita putih pertengahan umur. Satu siri kes yang berlaku di California, yang mendorong CDC menjalankan kajian penyelidikan untuk menentukan sama ada kes-kes tersebut saling berkaitan. Satu lagi kajian yang dijalankan di London mengkaji kes-kes yang berlaku dalam tempoh lima tahun, dari tahun 2003 hingga 2008, dan mendapati 18 pesakit dengan diagnosis dermopati yang tidak dapat dijelaskan, atau Morgellons. Daripada jumlah ini, 83 peratus adalah wanita pertengahan umur dan 69 peratus adalah putih.

Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko anda. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala Morgellons?

Orang yang menderita penyakit ini melaporkan tanda-tanda dan gejala berikut:

  • Ruam kulit atau luka yang boleh menyebabkan gatal-gatal yang sengit
  • Sensasi merayap di dalam dan di bawah kulit, sering dianggap sebagai serangga yang bergerak, menyengat, atau menggigit
  • Serat hitam, benang atau serat dalam dan pada kulit
  • Keletihan yang teruk
  • Kesukaran menumpukan perhatian
  • Kehilangan ingatan jangka pendek
  • Gatal-gatal yang kuat dan luka terbuka yang dikaitkan dengan penyakit Morgellons boleh mengganggu kualiti hidup seseorang

Penyelidik dari Pusat Kawalan Penyakit menyatakan bahawa tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit ini sangat serupa dengan penyakit mental yang termasuk kepercayaan palsu mengenai serangan parasit (delusi parasitosis).

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Diagnosis awal dan rawatan dapat mencegah pemburukan Morgellons dan mencegah kecemasan perubatan lain, jadi dapatkan nasihat doktor anda secepat mungkin untuk mencegah keadaan serius ini.

Jika anda mengalami sebarang tanda atau gejala yang disebutkan di atas, atau mempunyai sebarang pertanyaan, dapatkan nasihat doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak balas dengan cara yang berbeza. Ia adalah lebih baik untuk membincangkan apa yang terbaik untuk keadaan anda dengan doktor anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan Morgellons?

Penyakit Morellellon adalah penyakit kulit yang tidak dapat dijelaskan, yang disifatkan oleh luka, sensasi merayap di dalam dan di bawah kulit, dan benang seperti serat yang timbul dari luka. Ia tidak jelas mengenai serat ini. Ada yang mengatakan bahawa serat ini adalah bungkus benang kapas, mungkin dari pakaian atau perban. Lain mengatakan bahawa serat ini adalah hasil daripada proses jangkitan dalam sel-sel kulit. Kajian lanjut masih diperlukan untuk menjawabnya.

Terdapat banyak teori mengenai punca masalah ini, tetapi kunci kelihatannya terletak pada serat kecil dan / atau granula yang tertanam dalam kulit. Serat atau filamen ini biasanya kecil. Hanya sedikit saiz mikron (sebahagian kecil daripada saiz rambut manusia) dan boleh berubah warna, termasuk putih, merah, biru dan hitam. Filamen ini, atau serat, sering berkumpul menjadi bola atau ketulan, sehingga mereka serupa dengan struktur serupa yang disebut "morgellons" yang ditemui sebagai penyebab sindrom lain pada abad ke-17. Inilah asal usul nama itu.

Jelas, filamen ini tidak kelihatan sebagai sesuatu yang semula jadi yang mesti ada di dalam badan, atau di luar tubuh, walaupun bentuknya menyerupai hiphae, yang merupakan sejenis filamen kulat. Walaupun mungkin terdapat persamaan, pada masa ini filamen ini belum dikenalpasti dari segi komposisi atau asalnya, sehingga mereka kelihatan sama sekali tidak wajar. Fakta bahawa CDC melihatnya sebagai masalah yang cukup besar untuk membentuk satu kumpulan kajian menunjukkan tahap kebimbangan yang ada di sekitar masalah penyakit ini.

Satu perkara yang juga tidak biasa mengenai penyakit Morellellon ialah penyebaran geografinya. Tidak seperti kebanyakan penyakit, yang menyebar secara sama rata, Morgellons kelihatan muncul dalam kumpulan, yang menunjukkan bahawa penyakit itu mungkin berasal dari persekitaran atau jangkitan.

Faktor Pencetus

Apa yang meningkatkan risiko Morgellons?

Diperolehi

Selain risiko pesakit boleh mendapatkan penyakit ini kerana kesamaannya dengan penyakit Lyme, risiko utama yang mempunyai pesakit berkaitan dengan kebodohan / keengganan doktor yang tidak mengetahui / mengenali Morgellons sebagai penyakit sebenar. Penyebabnya tidak diketahui dan sensasi yang boleh disalahtafsirkan oleh pesakit yang melaporkannya kepada doktor, boleh membuat kakitangan perubatan menganggapnya sebagai masalah dermatologi dan / atau psikologi.

Terdapat juga risiko yang dikaitkan dengan pengulangan jangkitan kerana kadar kelangsungan hidup yang tinggi spora ini adalah punca kekambuhan jangkitan, walaupun selepas berbulan-bulan dibebaskan dari serangan. Walau bagaimanapun, persekitaran yang tidak bersih juga menyokong kadar jangkitan. Pakaian pakai buang, kebersihan yang melampau, dan disiplin diperlukan untuk masa yang lebih lama daripada yang anda fikir untuk membasmi penyakit berjangkit.

Vaskular

Pesakit yang menderita morgellons sering melaporkan intoleransi ortostatik (perubahan ketara dalam tekanan darah apabila ada perubahan kedudukan) dan aritmia yang sering muncul tanpa mengira usia. Irama normal dan bunyi degupan jantung adalah perkara biasa dalam menentukan tanda-tanda vital. Pesakit yang mengadu penyakit ini hampir semua tinggi (> 72).

Hormon

Dalam kajian yang melibatkan 30 pesakit dengan penyakit ini, 8 daripada mereka (32%) mempunyai diagnosis Tiroiditis Hashimoto. Kadar prevalensi AS untuk Thyroiditis Hashimoto adalah 0.56%. Tahap ini didasarkan pada statistik pada 1996: 1, 490, 371 orang dewasa dengan Thyroiditis Hashimoto per penduduk AS 264, 162, 000. Setengah mempunyai riwayat hypercalcemia (berselang-seling), 3 daripadanya mempunyai adenoma parathyroid yang jelas, yang kemudian dibedah dengan pembaikan yang tidak lengkap. Kadar insulin berpuasa meningkat dalam 100% diuji untuknya (6 dari 25), seperti juga tahap CRH (juga 6 daripada 25 diuji).

Diagnosis & Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana diagnosa Morgellons?

Ia mungkin sukar untuk mendiagnosis Morellellons sebagai penyakit melalui ujian antibodi, tetapi sekurang-kurangnya satu mesti memulakan ujian darah biasa untuk mengesan jangkitan spirochaetal dan jangkitan teman biasa. Sejumlah tinjauan dan temu bual dengan beribu-ribu pesakit Morgellons menunjukkan bahawa terdapat banyak yang menderita penyakit Lyme (45%) dan jangkitan berbilang bakteria lain yang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyakit Lyme bukanlah Morgellons.

Salah satu ujian yang digunakan ialah ujian DNS piawai dengan cara tindak balas rantai polimerase (PCR). Sehingga kini, PCR telah digunakan sebagai cara yang baik untuk mengesan banyak jangkitan yang tidak dikenali. Tetapi malangnya, beberapa ujian untuk antigen sudah ketinggalan zaman kerana terdapat banyak jenis dan spesies baru dan banyak antigen yang masih tidak terisolasi, seperti bakteria, kulat atau virus yang digunakan oleh syarikat industri.

Seseorang juga boleh melakukan ujian darah dengan menggunakan antigen rekombinan yang khusus ditujukan terhadap protozoa, kulat, bakteria, dan parasit organ dalaman yang lain. Walau bagaimanapun, ini juga boleh menjadi agak sukar, kerana pada masa ini tiada antigen diasingkan dari bentuk kehidupan baru ini. Di samping itu, ujian biasa mesti dilakukan sekurang-kurangnya 6 minggu selepas pendedahan, untuk memastikan masa yang mencukupi bagi tindak balas imun untuk ditunjukkan dalam keputusan ujian klinikal.

Apakah rawatan untuk Morgellons?

Tiada ubat yang diketahui untuk Morgellons. Mengubati masalah perubatan atau psikologi yang berlaku pada masa yang sama seperti Morgellons dapat membantu mengurangkan gejala penyakit ini dalam beberapa pesakit.

Pasukan penyelidikan perubatan juga mengesyorkan bahawa pesakit dengan gejala ini harus menjalani penilaian psikiatri.

Pemulihan Rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat morgelon?

Doktor dan saintis tidak pasti bagaimana untuk mencegah penyakit Morgellons. Beberapa kajian tidak menemui punca jangkitan atau persekitaran yang jelas untuk keadaan ini. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa "usaha masa hadapan harus memberi tumpuan kepada membantu pesakit mengurangkan simptom - simptom mereka melalui perhatian yang teliti terhadap rawatan keadaan perubatan dan psikiatri bersama, yang mungkin menyumbang kepada gejala mereka."

Sumber

Morgellons. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/morgellons-disease-what-is-it#1. Diakses pada 21 November 2016.

Morgellons. http://www.mayoclinic.org/morgellons-disease/art-20044996?pg=2. Berjaya 21 November 2016.

Morgellons. http://www.cdc.gov/unexplaineddermopathy/. Diakses pada 21 November 2016.

Tarikh Semakan: 29 November, 2018 | Terakhir Edited: 29 November 2018