Utama Maklumat kesihatan Tahu Peskatarian, Vegetarian yang Juga Makan Ikan dan Makanan Laut
Tahu Peskatarian, Vegetarian yang Juga Makan Ikan dan Makanan Laut

Tahu Peskatarian, Vegetarian yang Juga Makan Ikan dan Makanan Laut

Anonim

Anda mesti kenal dengan vegan dan vegetarian, yang tidak memakan apa-apa makanan yang berasal dari haiwan. Kemudian, bagaimana dengan pescatarian? Adakah anda pernah mendengarnya? Peskatarians tidak jauh berbeza dengan vegetarian, tetapi terdapat sedikit perbezaan antara kedua-dua mereka. Sekiranya vegetarian tidak makan semua jenis produk haiwan, ia berbeza dengan peskatari yang vegetarian yang makan ikan. Untuk maklumat lanjut, pertimbangkan kajian berikut.

Image

Apakah peskatarian?

Peskatarians adalah vegetarian yang makan ikan dan makanan laut lain selain menu sayur-sayuran dan buah-buahan. Jadi, peskatari masih tidak menggunakan makanan haiwan, kecuali ikan. Kata peskatarian itu sendiri diambil dari perkataan "pesce", yang dalam bahasa Itali bermaksud ikan, dan kata "vegetarian".

Sesetengah peskatari juga masih menggunakan susu dan telur. Oleh itu, jika anda mengikuti diet ini, anda mungkin tidak mempunyai kesukaran untuk mendapatkan sumber protein yang diperlukan oleh tubuh anda. Peskatarian percaya bahawa diet boleh meningkatkan kesihatan.

Apakah faedah menjadi vegetarian yang makan ikan?

Diet peskatarian boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Kerana diet peskatarian banyak sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan tanaman lain, tidak hairanlah diet peskatarian dapat mengurangkan risiko obesitas dan penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes.

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita dalam diet peskatarian mendapat kurang berat badan setiap tahun berbanding dengan wanita yang memakan daging. Penyelidikan lain juga menunjukkan bahawa diet peskatarian mempunyai risiko diabetes lebih rendah sebanyak 4.8% berbanding orang yang makan daging dan sayuran (omnivores) sebanyak 7.6%.

Bukan itu sahaja, sering makan ikan pastinya boleh membawa manfaat kesihatan sendiri kepada peskatari. Ini kerana ikan terdapat banyak nutrien penting yang diperlukan oleh badan anda, seperti asid lemak omega-3, protein, dan vitamin B12.

Walaupun makanan tumbuhan juga mengandungi asid lemak omega-3, asid alpha-linolenic (ALA), asid lemak ini tidak mudah diubah menjadi asid eikosapentanoik (EPA) dan asid docosahexanoic (DHA). Ikan adalah sumber terbaik dari semua jenis asid lemak, terutama salmon dan sardin. EPA dan DHA mempunyai manfaat penting untuk mengekalkan kesihatan jantung, bahkan fungsi otak.

Selain daripada asid lemak omega-3, ikan dan makanan juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral penting. Seperti, tiram yang mengandungi vitamin B12, zink, dan selenium. Kerang juga mengandungi vitamin B12 dan selenium, serta mangan dan vitamin B yang lain. Selain itu, ikan kod juga mengandungi selenium, fosforus, niacin, vitamin B6, dan vitamin B12.

Makanan apa yang boleh dimakan peskatarian?

Makanan yang dimakan peskatarian adalah:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Kacang dan biji
 • Ikan dan makanan laut, seperti pelbagai jenis ikan, telur ikan, udang, cumi, lobster, ketam, kerang, tiram, sotong dan lain-lain
 • Telur, susu dan produk susu (tetapi ini adalah pilihan, sesetengah peskatarians mengambilnya dan ada yang tidak)

Makanan yang tidak dimakan peskatarian adalah:

 • Makanan haiwan, seperti daging lembu, kambing, ayam, burung, itik, dan makanan haiwan lain, kecuali ikan dan makanan laut

Juga Baca:

 • Vegetarian vs Daging Pemakan: Siapa Yang Mempunyai Hidup Lebih Lama?
 • Bagaimana Sihat Adakah Menjadi Vegan?
 • 10 Kebanyakan Pengganti Daging Sihat untuk Vegetarians

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Jennings, Kerri-Ann. (2017). Apa itu Pescatarian dan Apa yang Mereka Makan? . [dalam talian] Pemakanan Kuasa. Boleh didapati di: https://authoritynutrition.com/pescatarian-diet/ [Diakses Jun 13. 2017].

Pletcher, P., dan Morrow, S. (2015). Asas-asas Asas Pescatarian . [online] Boleh didapati di: http://www.healthline.com/health/food-nutrition/pescatarian-diet#6 [Diakses pada Jun 13. 2017].

Downey, L. (2015). Jenis Makanan Bahawa Pescatarian Dapat Makan . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/31526-list-foods-pescatarian-can-eat/ [Diakses pada 13 Jun. 2017].