Utama Maklumat kesihatan Menggunakan Terapi Muzik Bolehkah Pilihan untuk Membantu dengan Rawatan Kanser
Menggunakan Terapi Muzik Bolehkah Pilihan untuk Membantu dengan Rawatan Kanser

Menggunakan Terapi Muzik Bolehkah Pilihan untuk Membantu dengan Rawatan Kanser

Anonim

Kanser adalah penyakit yang tidak berjangkit dengan morbiditi dan kematian yang tinggi, baik di Indonesia maupun di dunia. Pilihan rawatan yang boleh diambil untuk merawat kanser tidak sepatutnya hati, boleh melalui proses pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi. Bagaimanapun, adakah anda pernah mendengar bahawa terapi yang menggunakan muzik didakwa dapat mempercepat proses penyembuhan kanser? Semak jawapan dalam ulasan berikut.

Terapi muzik terbukti baik untuk orang yang mempunyai kanser

Muzik adalah sebahagian daripada seni yang seolah-olah tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian kita, dibuktikan dengan kewujudannya yang hampir selalu di mana-mana.

Uniknya, muzik bukan sahaja dapat menghipnotis pendengar supaya ia dapat meningkatkan mood dan menjadikan anda lebih santai. Sebaliknya, ternyata muzik juga positif untuk digunakan sebagai terapi dalam merawat kanser.

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, terapi seni dapat membantu pesakit kanser untuk menangani perasaan kecemasan, kemurungan, dan juga kesakitan, untuk meningkatkan kualiti hidup, terutamanya dalam pesakit penjagaan paliatif.

Ini dibuktikan oleh kira-kira 40 peratus pesakit kanser yang melengkapkan rawatan harian mereka dengan terapi muzik, menurunkan gejala psikologi kepadanya.

Melaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari ini, menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Profesor Livitin dan Dr. Mona Lisa Chandra pada tahun 2011 menunjukkan bahawa terapi muzik dapat memberi kesan positif kepada kesihatan penderita kanser.

Bagaimanakah muzik membantu merawat kanser?

Dalam kajian itu didapati bahawa orang yang mengalami kanser maju merasakan tekanan, kebimbangan, dan kemurungan semasa rawatan. Sudah tentu ini menjadikan rawatan begitu teruk. Oleh itu, terapi muzik akan menjadikan perasaan dan badan pesakit menjadi lebih santai dan tenang.

Di samping itu, kesan positif terhadap kesihatan mental pesakit juga memberi kesan kepada sistem imun. Oleh itu, muzik boleh secara tidak langsung meningkatkan antibodi (perlindungan tubuh terhadap virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit), dikenali sebagai immunoglobulin A, dan meningkatkan bilangan sel pembunuh semulajadi (berfungsi dalam membunuh sel-sel kanser) di dalam badan. Di samping itu, terapi muzik juga dipercayai mengurangkan tahap hormon cortisol dalam badan, yang merupakan hormon stres.

Pada dasarnya, terapi muzik tidak mempengaruhi secara langsung dalam merawat kanser. Walau bagaimanapun, muzik mempunyai kesan yang besar terhadap mood penghidap kanser sehingga secara beransur-ansur dapat meningkatkan mood mereka dalam perasaan dan mengatasi kanser itu sendiri.

Itulah sebabnya, terapi muzik lebih direka untuk menjadikan pesakit kanser berasa lebih selesa dengan diri mereka, iaitu dengan mengurangkan tekanan, kebimbangan, kesakitan, dan meningkatkan perasaan relaksasi dalam menjalani semua prosedur rawatan.

Ternyata bukan sahaja pesakit, keluarga juga boleh mendapat manfaat daripada terapi muzik

Malah, faedah menggunakan terapi muzik untuk merawat kanser tidak hanya boleh dirasakan oleh pesakit kanser. Walau bagaimanapun, keluarga dengan kanser juga boleh memberi kesan positif.

Memetik dari laman Kesihatan Sangat Baik, kanser boleh dianggap sebagai "penyakit keluarga". Sebabnya ialah apabila seorang ahli keluarga mengalami kanser, ahli keluarga lain cenderung merasakan kesakitan yang sama.

Oleh itu, satu kajian memaparkan secara khusus penyediaan terapi muzik kepada keluarga dan jururawat dengan kanser. Hasilnya menunjukkan bahawa terapi muzik boleh memberi pelbagai faedah, baik untuk pesakit dan keluarga mereka, dengan meningkatkan perasaan kebahagiaan dan merawat orang yang mereka sayangi semasa mereka masih hidup.

Apakah jenis muzik yang paling sesuai untuk terapi penyembuhan kanser?

Tidak semua jenis muzik disyorkan untuk menjadi rawatan alternatif untuk penghidap kanser. Sebenarnya ia kembali kepada genre muzik kegemaran pesakit kanser, tetapi biasanya muzik keras seperti logam berat bukanlah pilihan yang baik.

Juga Baca:

  • Adakah kanak-kanak dengan kanser ovari sukar untuk mempunyai anak?
  • Bolehkah kanser tulang sembuh sepenuhnya?
  • 8 Jenis Terapi Biologi, Rawatan Terkini untuk Kanser

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 April, 2018 | Terakhir diedit: 23 April, 2018

Sumber

Terapi Muzik dalam Penjagaan Kanser Sokongan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863265/ Diakses pada 16 April 2018.

Terapi Muzik adalah Rawatan Kanser Alternatif. https://www.verywell.com/benefits-of-music-therapy-for-cancer-patients-2248912 Accessed April 16, 2018.

Terapi seni dan tarian boleh membuat rawatan kanser lebih mudah. https://www.healthline.com/health-news/mental-art-therapy-can-ease-treatment-for-cancer-patients-051313#1 Diakses April 16, 2018.

Faedah Muzik Kedua Kesihatan Mental dan Fizikal. https://www.medicalnewstoday.com/articles/258383.php Diakses April 16, 2018.