Utama Maklumat kesihatan Penyelidikan Mendedahkan Jenis Protein Tertentu yang berpotensi Mencegah Kabut
Penyelidikan Mendedahkan Jenis Protein Tertentu yang berpotensi Mencegah Kabut

Penyelidikan Mendedahkan Jenis Protein Tertentu yang berpotensi Mencegah Kabut

Anonim

Kebutaan boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit, genetik (faktor keturunan), dan juga kemalangan. Sehingga sekarang, tidak ada ubat yang boleh mencegah buta. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini mendedahkan jenis nutrien tertentu yang berpotensi untuk mencegah kebutaan secara semulajadi. Datang, berkenalan dengan neuroserpine, protein yang hebat yang boleh mengekalkan fungsi mata dan kesihatan.

Image

Kenali neuroserpin dan bagaimana ia berfungsi

Neuroserpin adalah sejenis protein semula jadi dalam tubuh yang diklasifikasikan sebagai sejenis protein yang dipanggil serpin. Neuroserpins sangat penting untuk mengekalkan kesihatan retina, peraturan enzim, dan keseluruhan keadaan mata.

Cara kerja protein ini adalah dengan mengekalkan keseimbangan plasmin, enzim yang boleh menyebabkan kerosakan retina. Dengan kehadiran neuroserpine, tahap plasma dan fungsi akan dikawal.

Protein semula jadi yang boleh mencegah kebutaan sangat terdedah

Fungsi neuroserpine boleh terganggu disebabkan penuaan, penyakit, dan faktor persekitaran. Lebih teruk gangguan itu, dari masa ke masa protein semulajadi ini mungkin menjadi tidak aktif. Apabila neuroserpin tidak lagi aktif, mata kehilangan penghalangnya. Akibatnya, retina dan saraf optik boleh terganggu sehingga ia rosak secara kekal. Salah satu masalah ialah glaukoma, yang merupakan punca kebutaan kekal.

Faktor alam sekitar seperti pencemaran udara juga dapat menyebabkan tekanan oksidatif, yang merupakan ketidakseimbangan antara radikal bebas yang dapat merusak struktur sel tubuh dan kemampuan tubuh untuk mengimbangi efeknya. Dalam keadaan itu, neuroserpin menjadi tidak aktif lagi.

Satu lagi keadaan yang boleh mengganggu neuroserpine adalah apabila tekanan eyeball terlalu tinggi. Bola mata tekanan tinggi merosakkan fungsi protein ini supaya plasmin mudah akan menyebabkan kerosakan pada saraf mata.

Neuroserpine juga dinyahaktifkan pada orang dengan glaukoma. Dalam penyelidikan dalam jurnal Nature, didapati protein ini tidak aktif (hadir di dalam badan tetapi tidak aktif dan tidak berfungsi) pada pesakit dengan glaukoma. Jadi, pada orang dengan glaukoma, tahap plasmin merosakkan saraf mata adalah sangat tinggi walaupun neuroserpine tidak aktif.

Atas sebab-sebab di atas, para penyelidik menyimpulkan bahawa walaupun protein ini memainkan peranan yang sangat penting dalam mengekalkan fungsi mata dan penglihatan, neuroserpine sangat rentan terhadap kerosakan.

Image

Membangunkan fungsi neuroserpine

Ramai penyelidik sedang mencari cara untuk membuat kejuruteraan neuroserpins melalui teknik genetik. Matlamatnya adalah untuk menjadikan jenis tertentu protein ini kebal terhadap kerosakan alam sekitar, tidak mudah rosak, dan sentiasa di mata untuk melindungi penglihatan.

Penyelidik kini masih mencari sama ada terdapat antioksidan yang boleh menghalang kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas yang berkaitan dengan pencemaran udara. Protein ini juga tidak boleh diekstrak sebagai suplemen supaya ia boleh dimakan setiap hari.

Adakah terdapat cara lain untuk mencegah buta?

Selain daripada kecederaan pada kepala atau mata, kebutaan boleh disebabkan oleh pelbagai jenis penyakit. Antaranya ialah katarak, kencing manis, dan degenerasi makula (mata lama). Oleh itu, cara terbaik untuk mencegah kebutaan ialah mencegah penyakit dan mengelakkan kecederaan.

Kaedah ini boleh diambil dengan menjalani gaya hidup yang sihat. Contohnya dengan memakan makanan berkhasiat yang seimbang, mengawal tahap gula darah, berehat secukupnya, bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan mengekalkan kesihatan mata keseluruhan.

Juga Baca:

  • Berhati-hati dengan ciri-ciri mata merah akibat pendarahan di bola mata
  • Adakah Mata Katarak Perlu Sentiasa Beroperasi?
  • Kenali Porphyria, Penyakit Yang Membuat Orang Takut Cahaya Matahari Seperti Vampire

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 28 November, 2017 | Edited Terakhir: 28 November 2017

Sumber

Universiti Macquarie. 2017. [online] Boleh didapati di: https://www.mq.edu.au/newsroom/2017/09/27/breakthrough-discovery-provides-glimmer-of-hope-to-prevent-blindness/ (Diakses 23 / 11/2017)

Omoniyi, Yewande. 2017. Penyelidikan Cari Peranan Protein yang Boleh Mencegah Glaukoma. [online] Boleh didapati di: https://www.fightforsight.org.uk/news-and-views/articles/news/researchers-discover-the-role-of-protein-which-may-prevent-glaucoma/ (Diakses 11/23/2017)

Whiteman, Honour. 2017. Protein Semulajadi Boleh Membantu Mencegah Kabut. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319588.php (diakses 11/23/2017)

Gupta, Vivek., Mirzaei, Mehdi., Gupta, Veer bala., Chitranshi, Nitin., Dheer, Yogita., Wall, Roshana Vander., Abbasi, Mojdeh., You, Yuyi. 2017. Glaukoma Dihubungkan dengan Pengaktifan Plasmin Proteolitik Dipertengahan Melalui Pengaktifan Neuroserpine Oksidatif. Laporan saintifik 7: 8412. https://www.nature.com/articles/s41598-017-08688-2.pdf

Kementerian Kesihatan RI .2015. Situasi dan Analisis Glaukoma. Jakarta: Pusdata dan Kementerian Penerangan Kementerian Kesihatan 2013