Utama Penyakit buah pinggang Kesan Kegagalan Ginjal pada Gaya Hidup Anda
Kesan Kegagalan Ginjal pada Gaya Hidup Anda

Kesan Kegagalan Ginjal pada Gaya Hidup Anda

Anonim

Kegagalan buah pinggang boleh menjejaskan kesihatan seseorang dalam beberapa cara. Sesetengah orang mengalami keletihan, sesetengah kehilangan nafsu makan, dan beberapa pengalaman kekejangan kaki.

Image

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang memberi kesan kepada kesihatan seseorang?

Kegagalan buah pinggang boleh menjejaskan kesihatan seseorang dalam beberapa cara. Sesetengah orang mengalami keletihan, sesetengah kehilangan nafsu makan, dan beberapa pengalaman kekejangan kaki. Masalah ini disebabkan oleh produk sisa yang terkumpul dalam darah, suatu keadaan yang dikenali sebagai uremik. Buah pinggang yang sihat mengeluarkan produk buangan dari darah. Apabila buah pinggang berhenti berfungsi, uremia berlaku.

Ginjal juga membuat hormon dan keseimbangan mineral dalam darah. Apabila buah pinggang berhenti berfungsi, kebanyakan orang mengalami keadaan yang mempengaruhi darah, tulang, saraf, dan kulit. Selain keletihan, kehilangan selera makan, dan kekejangan kaki, beberapa masalah yang lebih biasa yang disebabkan oleh kegagalan buah pinggang adalah gatal-gatal, masalah tidur, tulang lemah, masalah sendi, dan kemurungan.

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang memberi kesan kepada darah?

Selain uremia, kegagalan buah pinggang juga boleh menyebabkan anemia, suatu keadaan di mana sel darah merah lebih sedikit atau lebih kecil daripada biasa, yang bermakna kurang oksigen dibawa ke sel-sel tubuh. Anemia boleh menyebabkan keletihan yang melampau dan boleh memburukkan masalah jantung.

Anemia adalah biasa pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang akut, dan juga orang yang melakukan dialisis, kerana buah pinggang rosak, lambat menghasilkan hormon erythropoietin (EPO), yang membantu sumsum tulang membuat sel darah merah. Kurang EPO bererti badan mempunyai sedikit sel darah merah, yang mengakibatkan anemia. Bentuk EPO sintetik biasanya ditetapkan untuk orang yang melakukan dialisis.

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang memberi kesan kepada jantung dan saluran darah?

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang, terutama pesakit dialisis, mempunyai masalah jantung dan saluran darah yang lebih tinggi berbanding dengan masalah buah pinggang. Serangan jantung adalah punca utama kemasukan ke hospital dan kematian di kalangan pesakit dialisis. Kegagalan buah pinggang juga meningkatkan risiko masalah kardiovaskular lain seperti pembekuan darah ke jantung dan kegagalan jantung kongestif. Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang perlu memantau kesihatan jantung mereka, mengambil semua ubat yang ditetapkan, dan ikuti semua arahan dari pembekal penjagaan kesihatan mereka untuk diet dan senaman.

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang menjejaskan selera makan?

Orang yang mengalami uremia sering kehilangan selera makan mereka. Sesetengah orang mendapati bahawa makanan mempunyai rasa yang berbeza. Sesetengah tidak lagi mengidamkan makanan seperti biasa. Malah, ramai yang merasa sakit perut hanya dengan memikirkan makanan. Tetapi mendapat cukup protein dan kalori penting untuk kekal sihat. Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang harus berbincang dengan pakar pemakanan di klinik dialisis atau pusat pemindahan untuk mencari makanan yang mereka suka dan menyediakan nutrien yang diperlukan.

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang memberi kesan kepada tidur?

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang sering mengalami insomnia - kesukaran tidur. Insomnia dan gangguan tidur yang lain boleh memburukkan kualiti hidup seseorang. Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang harus membincangkan masalah ini dengan doktor mereka.

Sesetengah orang mengalami sindrom sleep apnea, yang mungkin berkaitan dengan kesan kegagalan buah pinggang lanjutan pada pernafasan. Apnea tidur adalah pemberhentian pernafasan semasa tidur. Lama kelamaan, gangguan tidur ini boleh menyebabkan insomnia pada waktu malam, dan mengantuk pada siang hari. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala, kemurungan, dan keletihan. Sesetengah rawatan boleh berfungsi dengan orang yang mempunyai apnea tidur, sama ada mereka mengalami kegagalan buah pinggang atau tidak. Rawatan ini termasuk kehilangan berat badan, mengubah kedudukan tidur, dan memakai topeng yang disambungkan ke mesin kecil yang perlahan-lahan pam udara secara berterusan melalui hos ke saluran udara melalui lubang hidung yang biasanya dikenali sebagai CPAP.

Ramai pesakit dialisis mengalami masalah tidur pada waktu malam kerana kesakitan pada kaki, berasa tidak selesa, atau tidak resah. Mereka mungkin merasakan keinginan untuk menendang atau menggerakkan kakinya. Menendang boleh mengganggu orang yang tidur di sebelah anda sepanjang malam. Teori mengenai punca sindrom ini termasuk kerosakan saraf dan ketidakseimbangan mineral.

Latihan ringan pada siang hari dapat membantu, tetapi melakukan beberapa jam sebelum waktu tidur dapat membuat keadaan kaki lebih buruk. Orang yang mempunyai sindrom kaki gelisah harus mengurangkan atau mengelakkan kafein, alkohol, dan tembakau. Sesetengah orang juga mendapat bantuan melalui urut atau mandi hangat. Penyedia penjagaan kesihatan boleh menetapkan ubat yang dipanggil benzodiazepin, sering digunakan untuk merawat insomnia atau kebimbangan, untuk menghilangkan sindrom kaki gelisah. Benzodiazepines termasuk clonazepam (Klonopin), chlordiazepoxide (Librium), diazepam (Valium), dan triazolam (Halcion). Terapi ubat baru dan kadang-kadang lebih berkesan adalah levodopa (Sinemet), yang juga digunakan untuk merawat penyakit Parkinson.

Bagaimanakah kegagalan buah pinggang memberi kesan kepada kesihatan mental?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017