Utama Maklumat kesihatan Kepentingan Mengajar Kanak-kanak Untuk Penjagaan Kulit Awal (dan Bagaimana)
Kepentingan Mengajar Kanak-kanak Untuk Penjagaan Kulit Awal (dan Bagaimana)

Kepentingan Mengajar Kanak-kanak Untuk Penjagaan Kulit Awal (dan Bagaimana)

Anonim

Penjagaan kulit sangat penting. Rutin penjagaan kulit yang sihat dapat membantu melindungi kulit anda seumur hidup. Oleh itu, penting bagi anda sebagai ibu bapa untuk memulakan mengajar kanak-kanak bagaimana untuk menjaga kulit yang baik untuk masa depan mereka.

Image

Ajar kanak-kanak untuk mengetahui jenis kulit mereka

Perkara pertama yang harus anda ajarkan kepada anak anda tentang cara menjaga kulit adalah mengenali jenis kulit mereka terlebih dahulu. Jenis kulit kanak-kanak boleh ditentukan oleh pakar dermatologi atau sendiri. Terdapat beberapa tanda yang boleh menjadi panduan anda.

 • Kulit biasa : Nipis kulit rata, licin; tekstur lembut. Tiada liang yang kelihatan, kecacatan, noda merah, bintik hitam. Permukaan kulit tidak terlalu berminyak atau terlalu kering, kerana kandungan air dan minyak muka seimbang, bekalan darah di muka juga baik. Ini adalah jenis kulit yang paling sempurna yang tidak memerlukan penjagaan yang terlalu banyak.
 • Kulit kering : Kulit yang kasar dan bersisik, gatal, liang besar. Anda boleh melihat pengelupasan sel kulit mati di kulit. Kulit kering boleh menjadi lebih kering pada musim sejuk ketika kelembapan rendah. Sabun yang berlebihan dan penyental boleh membuatkan kulit lebih kering.
 • Kulit berminyak : Kulit kelihatan berkilat. Terdapat liang-liang, zits dan blackheads yang terbuka. Anda boleh melihat minyak pada kulit. Kulit berminyak memerlukan lebih banyak basuh.
 • Kulit gabungan: Kulit berminyak pada dagu, dahi, hidung; dan kering di bahagian lain. Terdapat liang besar dan beberapa bintik hitam.

Ajar kanak-kanak bagaimana menjaga kulit yang sesuai untuk setiap jenis kulit

Bimbing anak anda untuk membersihkan kulit dengan kerap berdasarkan jenis kulit mereka. Cara yang berkesan untuk membersihkan kulit adalah penting untuk mengeluarkan kotoran, minyak yang berlebihan, dan sel-sel kulit mati.

Menjaga tangan bersih juga penting kerana tangan kotor boleh menyebarkan kotoran atau kuman. Basuh tangan anda dengan air bersih dan sabun. Bersihkan telapak tangan, pergelangan tangan, di bawah kuku, dan di antara jari. Terdapat bakteria dan kotoran di kawasan ini.

Produk pembersihan kulit mesti sepadan dengan kulit anak anda. Pilih produk tanpa banyak deodorizers atau warna. Air tidak boleh terlalu panas atau terlalu sejuk. Air pelik adalah pilihan terbaik. Bersihkan badan dengan sabun dan ingat untuk membersihkan ketiak dan di belakang kawasan telinga. Muka mesti diberi perhatian lebih lanjut. Apabila anak anda memasuki pubertas, kulit menghasilkan lebih banyak minyak supaya ingat untuk membersihkannya dengan teliti.

Terdapat produk khas untuk mengeluarkan solek mata dan bibir. Pilih produk bebas haruman untuk melindungi mata.

Ajar kanak-kanak untuk rajin minum air

Jika anak anda mempunyai kulit berminyak, dia mungkin berfikir bahawa pelembab tidak penting. Walau bagaimanapun, kulit berminyak adalah kulit dengan minyak yang berlebihan. Dan kulit yang sihat memerlukan keseimbangan air dan minyak. Pelembap untuk kulit berminyak mestilah bebas minyak.

Ingatkan anak anda menggunakan pelembap selepas membersihkan dan dengan tekun minum air

Ajar kanak-kanak untuk melindungi kulit dengan pelindung matahari

Kulit matahari akan melindungi kulit dari kerosakan oleh radiasi UV dari matahari. Walaupun kulit gelap, anak anda masih memerlukan pelindung matahari untuk mengelakkan selaran matahari. Wajah matahari dengan SPF minimum 30 hingga 45 adalah ideal.

Menggunakan pelindung matahari dengan pakaian lengan panjang dan seluar panjang dapat membantu melindungi kulit dengan lebih baik. Anda juga boleh memberitahu anak anda menggunakan topeng dan topi. Katakan kepada mereka supaya tidak panas di bawah matahari langsung dari pukul 10 pagi hingga 2 petang.

Bantu anak untuk menyelesaikan masalah kulitnya

Beritahu anak anda bahawa jerawat adalah bahagian pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Beritahu mereka agar tidak berasa rendah diri atau malu dengan keadaan kulit mereka. Ramai remaja lain yang juga berpecah semasa akil baligh. Jerawat muncul apabila minyak berlebihan dicampur dengan sel-sel kulit mati dan kekotoran kulit, menyumbat liang-liang. Jerawat boleh dirawat dengan berkesan dengan rawatan yang mudah.

Juga Baca:

 • 7 Cara Menggunakan Kulit Buah untuk Penjagaan Kecantikan
 • 8 Tabiat Tentang Kebersihan diri Yang Harus Diperintahkan Kepada Kanak-kanak
 • 5 Cara Menghilangkan Parut Jerawat Paling Popular di Dermatologi
 • 6 Pemulihan Asli untuk Kering Kering Kaki

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

Ajarkan Remaja Anda Mengenai Penjagaan Kulit. http://www.webmd.com/parenting/features/teaching-your-teen-about-skin-care. Diakses pada 1 Januari 2017.

Tips Penjagaan Kulit untuk Remaja. http://teens.webmd.com/teen-skin-care-tips?page=1. Diakses pada 1 Januari 2017.

Mengambil Penjagaan Kulit Anda. http://kidshealth.org/en/kids/skin-care.html#. Diakses pada 1 Januari 2017.

Tayangan Slaid: Membina Rutin Penjagaan Kulit Perfect Anda. http://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-skincare-routine. Diakses pada 1 Januari 2017.