Utama Maklumat kesihatan Pertimbangkan 4 Kesan Sampingan Minyak Canola Sebelum Menggunakannya
Pertimbangkan 4 Kesan Sampingan Minyak Canola Sebelum Menggunakannya

Pertimbangkan 4 Kesan Sampingan Minyak Canola Sebelum Menggunakannya

Anonim

Minyak Canola (minyak canola) adalah satu jenis minyak sayuran yang diproses dari benih tumbuhan canola. Minyak ini tetap digadang dapat mempercepat penurunan berat badan kerana ia kaya dengan kandungan lemak tanpa monounsaturated. Tetapi di belakang semuanya, ternyata masih ada kesan sampingan minyak canola yang jarang diketahui.

Apakah kesan sampingan minyak kanola yang boleh mengganggu kesihatan?

Minyak sayur dengan kandungan asid lemak tak jenuh seperti minyak kanola, diketahui baik untuk tubuh. Tetapi sayangnya, minyak canola telah melalui proses penapisan berkali-kali untuk menghapuskan nutrien semulajadi. Akibatnya, terdapat pelbagai kesan sampingan yang boleh membawa kesan buruk kepada tubuh.

1. Risiko mengganggu fungsi buah pinggang dan hati

Kebanyakan minyak canola yang dikeluarkan hari ini, telah melalui pelbagai kejuruteraan genetik (GMO). Di samping itu, untuk menghasilkan minyak kanola, biasanya benih canola diproses akan dicampur dengan pelarut kimia, seperti heksana, yang menyebabkan kesan buruk pada kesihatan.

Ini terbukti dengan kajian pada tahun 2011 yang diterbitkan dalam Sains Alam Sekitar Eropah. Penyelidikan ini mendapati bahawa kebanyakan haiwan yang diberi makanan dari sumber makanan genetik (GMO) yang diubahsuai secara genetik, seperti kacang soya dan jagung GMO, mengalami masalah buah pinggang dan hati.

Walaupun penyelidikan ini tidak pakar dalam mengkaji minyak kano GMO, lebih kurang panduan sebelum menggunakan minyak canola.

2. Risiko menyebabkan strok

Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Jabatan Nutrisi dan Toksikologi di Universiti Ottawa, tikus yang hanya diberi minyak canola sebagai satu-satunya sumber lemak, maka jangka hayat mereka akan cenderung lebih pendek daripada tikus lain yang memakan sumber makanan lain.

Membran sel darah merah dalam badan haiwan kajian ini, bukan di bawah keadaan normal yang kemudiannya boleh menyebabkan strok. Untuk mengetahui risiko strok lain, lihat maklumat di sini.

3. Mengganggu kerja jantung

Satu lagi kesan sampingan minyak kanola ialah ia mengganggu fungsi jantung. Walaupun ia mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal yang tinggi, tetapi minyak canola mempunyai asid erucic tinggi dan bahan ini boleh menjadikan fungsi jantung terganggu.

Dalam proses penyucian, minyak canola sering ditambah dengan sedikit lemak trans. Proses ini dikenali sebagai hidrogenasi separa, yang bertujuan untuk mencegah minyak daripada menjadi tengik dan menjadi lebih tahan lama.

Malangnya, proses ini sebenarnya menjadikan trans lemak lebih berbahaya daripada lemak tepu. Mengambil trans lemak terlalu kerap, secara beransur-ansur boleh membawa kepada risiko penyakit jantung.

4. Meningkatkan pengambilan lemak trans

Seperti yang disebutkan sebelumnya, minyak canola telah ditambah kepada asid lemak trans dari proses hidrogenasi separa, yang sebenarnya boleh menjadi buruk bagi tubuh.

Bila perlu, kumpulan lemak yang anda hindari sebanyak mungkin kerana ia boleh mencetuskan peningkatan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan kolesterol baik (HDL).

Akhirnya, semakin besar peluang anda untuk penyakit jantung dan strok. Dengan kata lain, asid lemak trans adalah produk sampingan berbahaya yang dihasilkan daripada pemprosesan makanan.

Juga Baca:

  • 3 Jenis Minyak Masak yang Paling Sihat Bagi Orang yang Mengidap Diabetes
  • 3 Sebab Minyak Sayur Boleh Memudaratkan Kesihatan Anda
  • 4 Manfaat Hebat Minyak Grapeseed untuk Kesihatan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 10 Ogos, 2018 | Terakhir Edited: 10 Ogos 2018

Sumber

Berhenti Menggunakan Minyak Canola dengan serta-merta! 6 Bahaya Minyak Canola. https://draxe.com/canola-oil-gm/ Diakses pada 9 Ogos 2018.

Kesan Sampingan Minyak Canola. https://www.livestrong.com/article/153341-canola-oil-side-effects/ Diakses pada 9 Ogos 2018.

Sains Alam Sekitar Eropah. Penilaian Keselamatan Tanaman Modifikasi Genetik: Had Had Semasa dan Penambahbaikan Yang Mungkin . https://link.springer.com/article/10.1186/2190-4715-23-10 Diakses pada 9 Ogos 2018.

Lipid. Pengaruh Sumber Minyak Pemakanan pada Rentang Kehidupan Rawan Sakit Strok Secara Spontan Tikus Hipertensi . https://link.springer.com/article/10.1007/ s11745-000-539-5 # page-1 Diakses pada 9 Ogos 2018.