Utama Maklumat kesihatan Perhatikan, 5 Penyakit ini Boleh Diagnosis Dengan Doktor
Perhatikan, 5 Penyakit ini Boleh Diagnosis Dengan Doktor

Perhatikan, 5 Penyakit ini Boleh Diagnosis Dengan Doktor

Anonim

Pernahkah anda merasakan sakit atau gejala di dalam badan anda yang sukar dijelaskan? Untuk mengetahui punca, sudah tentu anda perlu pergi ke doktor. Walau bagaimanapun, kadang-kadang doktor juga mengalami kesulitan mengiktiraf gangguan atau keadaan perubatan yang berlaku di dalam badan anda. Malah, keterukan boleh menyebabkan doktor mengesahkan penyakit ini, walaupun ini sangat jarang berlaku.

Pelaporan dari ABC News, dr. David Fleming, pengerusi American College of Physicians dan pensyarah dalam bidang perubatan di University of Missouri berkata, "Setiap orang menunjukkan gejala penyakit yang berbeza. Terutama jika apa yang muncul bukan gejala biasa. "Untuk mendapat diagnosis yang betul, pesakit mesti menjalani pelbagai ujian.

Apakah syarat-syarat yang sering membuat doktor misdiagnosis penyakit ini? Semak ulasan berikut.

1. Sindrom Usus Rusak (IBS)

Tidak semua penyakit boleh didiagnosis hanya dengan gejala yang menyebabkannya. Kerana kebanyakan penyakit menunjukkan gejala yang hampir sama dengan penyakit lain. Untuk mengetahui apa penyakit itu dengan pasti, perlu melakukan diagnosis penghapusan, yang mengesahkan beberapa penyakit untuk mencari yang paling berpotensi.

Sindrom usus yang sengit (IBS), sebagai contoh. IBS adalah keadaan kronik yang menyebabkan usus besar menjadi radang dan menyebabkan gejala sakit perut, kekejangan, kembung perut, cirit-birit, atau sembelit. Banyak gangguan pencernaan mempunyai gejala yang sama dengan IBS.

Untuk membuat diagnosis, pesakit merasakan gejala selama sekurang-kurangnya 3 hingga 6 bulan. Lelaki dan wanita mempunyai simptom yang sama, hanya wanita akan merasa gejala yang lebih teruk semasa haid. Diagnosis penghapusan oleh doktor untuk keadaan ini termasuk:

 • Diet belajar untuk menolak alahan makanan
 • Ujian sampel lembu untuk mengesahkan jangkitan
 • Ujian darah untuk memeriksa anemia dan menghapuskan penyakit Celiac
 • Kolonoskopi (prosedur untuk melihat kerengsaan dalam usus atau kanser)

2. Penyakit Celiac

Sehingga kini, penyakit Celiac menjadi penyakit yang agak sukar untuk didiagnosis. Kerana purata pesakit baru didiagnosis dengan betul dalam tempoh 6 hingga 10 tahun selepas itu. Penyakit Celiac menunjukkan tindak balas imun terhadap gluten yang mencetuskan keradangan dalam usus kecil.

Orang yang mengalami keadaan ini biasanya mengalami masalah pencernaan, terutamanya cirit-birit selepas memakan makanan yang mengandungi gluten, seperti gandum. Gejala lain termasuk gatal-gatal kulit, sakit sendi, peningkatan asid perut, dan penurunan berat badan. Malangnya, hanya separuh daripada pesakit yang mengalami cirit-birit dan kehilangan berat badan.

Sehingga diagnosis itu tidak salah, doktor mesti melakukan pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan terlebih dahulu. Kemudian, pesakit akan diminta melakukan ujian darah. Orang dengan penyakit Celiac umumnya mempunyai paras antibodi tertentu, seperti antiendomysium (EMA) dan anti-tisu transglutaminase (tTGA) yang agak tinggi.

Orang yang mempunyai DH (dermatitis herpetiformis) - satu lagi gejala penyakit Celiac - boleh melakukan biopsi kulit. Potongan kecil tisu dari kulit pesakit akan diperiksa di bawah mikroskop. Di samping itu, pesakit boleh dinasihatkan untuk menjalani endoskopi untuk melihat kerosakan pada usus kecil.

3. Fibromyalgia

Fibromyalgia adalah penyakit kronik yang menyebabkan sakit pada tulang dan otot dan menyebabkan keletihan. Melaporkan dari Health.com, apabila doktor tidak dapat menemui penyebab sakit dan keletihan kronik pada pesakit, diagnosis fibromyalgia akan diwujudkan. Dalam satu kajian, orang yang mempunyai gejala tertentu telah didiagnosis dengan fibromyalgia dalam rheumatologi dan didiagnosis dengan sindrom usus besar di gastroenterologi.

Untuk mendapatkan diagnosis yang betul, doktor akan menganalisis gejala yang muncul di pesakit. Biasanya sakit dan sakit pada tulang atau otot akan berkembang dan terus berlaku lebih daripada tiga bulan. Tiada ujian khusus untuk mengesan keadaan ini, tetapi ujian darah dapat membantu mengecualikan keadaan lain.

4. Multiple sclerosis

Sklerosis berbilang (MS) berlaku apabila sistem imun menyerang sel-sel badan sendiri dan mengganggu komunikasi antara otak dan bahagian badan yang lain. Gejala-gejala MS termasuk kebas-kebiasaan kerap dalam tubuh, kelemahan, dan kesemutan. Keadaan ini berlaku boleh menjadi lebih buruk atau hilang pada bila-bila masa, bergantung kepada berapa banyak bilangan lesi di dalam otak.

Doktor boleh misdiagnosis kerana gejala kadang-kadang muncul dan kadang-kadang hilang. Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, pesakit perlu melakukan beberapa ujian, seperti:

 • Ujian pengimejan MRI untuk mengetahui kerosakan pada otak dan saraf tunjang
 • Tumbukan lumbar untuk mencari keabnormalan cecair tulang belakang dan menjauhkan penyakit berjangkit
 • Ujian darah dan ujian rangsangan syaraf untuk menentukan aktiviti elektrik di dalam otak

5. Rheumatisme

Rheumatism atau arthritis menyebabkan sakit dan sakit pada tulang dan sendi disebabkan oleh gangguan autoimun. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa, tidak seperti osteoartritis yang sering muncul pada orang tua. Kesakitan atau kekakuan pada sendi boleh disebabkan oleh banyak perkara supaya doktor mungkin salah didiagnosis.

Juga Baca:

 • Jangan memandang rendah, keadaan 7 kaki ini boleh menjadi isyarat penyakit
 • Penyakit Kuru, Penyakit Langka Disebabkan Makan Otak Manusia
 • 6 Keadaan Penyakit Yang Dapat Menyebabkan Ketiadaan Napas

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 Julai, 2018 | Terakhir Edited: 23 Julai, 2018

Sumber

Semua yang Anda Mahu Tahu Mengenai IBS. https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#ibs-diagnosis.

Diakses pada 18 Julai 2018.

Penyakit Celiac: Lebih Daripada Intoleransi Gluten. https://www.healthline.com/health/celiac-disease-sprue#symptoms. Diakses pada 18 Julai 2018.

5 Doktor Penyakit Sering Dapatkan Salah. https://abcnews.go.com/Health/Wellness/diseases-doctors-wrong/story?id=24715803. Diakses pada 18 Julai 2018.

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Fibromyalgia. https://www.healthline.com/health/fibromyalgia#diagnosing-fibromyalgia. Diakses pada 18 Julai 2018.

Memahami Sklerosis Pelbagai (MS). https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis# diagnosis. Diakses pada 18 Julai 2018.

Segala-galanya yang anda ingin ketahui Tentang Rheumatoid Arthritis. https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis# diagnosis. Diakses pada 18 Julai 2018.