Utama Maklumat kesihatan Bayar Perhatian, Gejala-gejala dan Tanda-tanda Tanda-Tanda Radang usus buntu!
Bayar Perhatian, Gejala-gejala dan Tanda-tanda Tanda-Tanda Radang usus buntu!

Bayar Perhatian, Gejala-gejala dan Tanda-tanda Tanda-Tanda Radang usus buntu!

Anonim

Appendicitis atau apendisitis adalah keadaan yang menyebabkan keradangan pada lampiran. Sekiranya tidak dirawat, lampiran boleh pecah, yang boleh mengancam nyawa dan menyebabkan kematian. Walaupun tidak semua kes radang usus buntu menyebabkan pecah usus buntu, semakin lama keadaan tidak terkawal, semakin besar risiko. Berikut adalah beberapa gejala atau tanda-tanda pecah usus buntu.

Image

Gejala dan tanda-tanda radang usus buntu

1. Kesakitan perut tidak dapat ditanggung

Lampiran biasanya menyebabkan sakit teruk yang berjalan dari pusat ke bahagian bawah kanan perut. Walaupun ini tidak selalu bermaksud bahawa lampiran anda telah pecah, anda mungkin perlu melakukan ujian pengimejan, seperti imbasan CT untuk memastikan.

Orang yang mengalami pecah apendiks akan mengalami sakit perut yang semakin parah. Terutama apabila anda melakukan perkara-perkara seperti berjalan kaki, batuk, atau melepasi lebam laju di dalam kereta, seluruh dinding perut anda boleh meradang. Jika ini adalah gejala yang anda rasa, lampiran mungkin hampir pecah atau mungkin pecah.

2. Demam

Tanda-tanda demam adalah perkara biasa pada orang yang memecahkan kebuntuan mereka. Ini kerana demam adalah tindak balas imun yang normal yang berlaku ketika memerangi jangkitan dan cuba mengurangkan jumlah bakteria yang menyerang tubuh. Gejala demam boleh merangkumi suhu badan yang mencapai lebih daripada 38.3 darjah Celsius, menggigil, dan peningkatan kadar denyutan jantung pada pesakit.

3. Mual, muntah, dan tiada selera makan

Appendicitis kadang-kadang menjejaskan saluran pencernaan dan sistem saraf yang menyebabkan loya dan muntah. Anda juga secara semulajadi tidak mempunyai selera apabila sistem penghadaman berlaku.

4. Kencing manis yang kerap

Lampiran adalah lebih rendah di pinggul, supaya kedudukannya cukup dekat dengan pundi kencing. Apabila pundi kencing menyentuh apendiks yang meradang, pundi kencing juga akan menjadi radang. Akibatnya, anda akan mengidap lebih kerap dan mungkin merasa sakit.

5. Dikejutkan atau tidak resah

Jika anda bingung atau mengalami kekecewaan (kecewa) disertai dengan gejala usus buntu lain, ini mungkin tanda apendiks semakin parah. Bakteria yang menjangkiti lampiran anda mungkin memasuki aliran darah yang boleh menyebabkan sepsis atau keracunan darah.

Sepsis berlaku kerana bahan kimia dari sistem kekebalan tubuh yang memasuki saluran darah untuk melawan jangkitan memicu tindak balas keradangan di dalam badan. Ini boleh membawa maut.

Jangkitan ini boleh menjadi lebih teruk dan menggunakan banyak oksigen, jadi otak tidak mampu dan tidak berfungsi dengan normal.

Berapa lama lampiran akan pecah pada akhirnya?

Pecah lampiran biasanya berlaku selepas 24 jam pertama selepas tanda awal apendisitis muncul. Walau bagaimanapun, risiko akan meningkat terutamanya dalam 48-72 jam selepas gejala.

Tanda pertama biasanya sakit di sekitar pusar. Apabila keradangan berkembang, sakit bergerak ke arah sebelah kanan badan, biasanya ke arah pinggul. Gejala lain yang berkembang selama 24 jam akan datang termasuk rasa mual, muntah, dan demam. Dalam sesetengah kes pesakit juga mungkin mengalami perut bengkak, sakit belakang, atau sembelit.

Apabila usus mula menjadi dijangkiti, bakteria normal dalam usus akan mula melipatgandakan dengan cepat. Usus akan menjadi meradang dan diisi dengan nanah yang mengandung bakteria, sel tisu, dan sel darah putih mati.

Jangkitan ini akan menyebabkan tekanan pada lampiran meningkat dengan mendadak. Akibatnya, darah yang mengalir melalui dinding organ akan berkurangan sehingga tisu dalam usus akan kekurangan darah dan mati perlahan-lahan. Proses ini akan berterusan sehingga dinding otot dalam usus menjadi sangat nipis dan akhirnya pecah.

Juga Baca:

  • Berhati-hati, Minum Kurang Dapat Menyebabkan usus buntu!
  • Adakah benar bahawa senaman selepas makan boleh membuat apendisitis?
  • Benarkah makan benih buah boleh menyebabkan apendisitis?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 Mac, 2018 | Edited Terakhir: 23 Mac, 2018

Sumber

Tanda Peringatan 5 Lampiran Anda Boleh Terbakar https://www.prevention.com/health/5-warning-signs-your-appendix-might-burst/slide/3 diakses 20 Mac 2018.

Bagaimana Appendix Anda Bekerja https://health.howstuffworks.com/human-body/parts/appendix1.htm diakses 20 Mac 2018.

Inilah Cara Tahu Jika Apendiks Lampiran Anda adalah https://www.self.com/story/heres-how-to-know-if-your-appendix-burst diakses 20 Mac, 2018.

Apakah Lampiran Ruptured? https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/appendix/ruptured/ diakses 20 Mac 2018.