Utama Maklumat kesihatan Lelaki Nampaknya Mudah Kurangkan Berat Daripada Wanita Kerana Ini 3 Perkara
Lelaki Nampaknya Mudah Kurangkan Berat Daripada Wanita Kerana Ini 3 Perkara

Lelaki Nampaknya Mudah Kurangkan Berat Daripada Wanita Kerana Ini 3 Perkara

Anonim

Pernahkah anda mencuba pelbagai diet dan sukan, tetapi adakah anda tidak menurunkan berat badan? Ini sememangnya masalah yang menjengkelkan untuk wanita. Terutama jika anda memberi perhatian, anda mungkin terkejut melihat abang, abang, rakan kongsi atau rakan lelaki anda seolah-olah menurunkan berat badan lebih cepat dan membentuk badan.

Image

Malah, mungkin diet dan masa dietnya tidak jauh berbeza dengan anda. Malah, biasanya bahagian makan seorang lelaki jauh lebih tinggi daripada wanita. Jadi kenapa sebenarnya, lebih mudah bagi lelaki untuk menurunkan berat badan berbanding wanita? Teruskan, cari fakta-fakta melalui semakan berikut.

Adakah benar bahawa lelaki menurunkan berat badan lebih mudah daripada wanita?

Image

Idea bahawa lelaki lebih mudah untuk menurunkan berat badan berbanding wanita bukan hanya mitos. Alasannya, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes, Obesiti, dan Metabolisme baru-baru ini membuktikannya.

Para ahli mempelajari lebih daripada 2, 000 orang dewasa dari Eropah, Australia dan New Zealand yang mempunyai kelebihan berat badan dan prediabetes. Peserta diminta menjalani diet 800 kalori yang terdiri daripada sup dan bijirin selama 8 minggu. Di samping itu, mereka juga diminta memakan 375 gram sayur-sayuran rendah kalori yang terdiri daripada tomato, timun, dan salad.

Selepas lapan minggu, 35 peratus lelaki dan wanita melaporkan bahawa tahap glukosa darah mereka kini cenderung normal dan tidak mempunyai prediabetes lagi. Prediabetes sendiri adalah keadaan apabila paras gula darah telah bermula di atas normal, tetapi tidak sehingga diabetes.

Menariknya, pakar juga mendapati peserta lelaki mengalami penurunan berat badan purata 11.8 kilogram. Walaupun pada peserta wanita, mereka mengalami penurunan berat badan sekitar 10.2 kilogram.

Adalah jelas bahawa dengan diet dan diet masa yang sama, lelaki berjaya mengurangkan berat badan lebih cepat daripada wanita. Ini juga dipersetujui oleh Dr. Elizabeth Lowden, ahli endokrinatik bariatric dari Pusat Metabolik Kesihatan dan Pembedahan Berat Badan Perubatan Northwestern di Delnor Hospital, Amerika Syarikat.

Kenapa lelaki lebih mudah untuk menurunkan berat badan berbanding wanita?

Image

Lelaki dan wanita mempunyai keadaan fizikal yang berbeza. Ini dipercayai sebab lelaki cenderung menurunkan berat badan dengan lebih mudah berbanding wanita.

1. Lelaki lebih mudah membakar kalori

Dikutip dari Verywell, satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Applied Physiology melaporkan bahawa lelaki mempunyai 10 hingga 15 peratus lebih banyak otot daripada wanita. Semakin banyak otot yang ada, lebih banyak kalori yang akan dibakar, walaupun ketika anda sedang berehat.

Ini kerana otot adalah sebahagian daripada tubuh yang aktif metabolik. Ini bererti bahawa otot cenderung membakar lebih mudah dengan melakukan senaman secara teratur, melakukan aktiviti, walaupun semasa berehat. Jadi, lebih banyak jisim otot dibakar, lebih cepat kehilangan berat badan.

Sebaliknya, wanita mempunyai lebih banyak lemak subkutaneus, alias lemak yang dilekatkan di bawah permukaan kulit. Biasanya, lemak ini tersebar di sekitar paha, punggung, dan pinggul kerana ia akan digunakan untuk mempersiapkan kelahiran.

Seperti pada otot lelaki, lemak subkutaneus tidak aktif secara metabolik. Ini bermakna, jenis lemak ini lebih sukar untuk dibakar dengan aktiviti dan sukan yang anda lakukan. Jadi jangan terkejut jika wanita lebih sukar untuk menurunkan berat badan daripada lelaki.

2. Hormon estrogen wanita cenderung untuk memegang lemak badan

Estrogen hormon pada wanita memainkan peranan penting untuk mempersiapkan badan semasa bersalin dan meningkatkan gairah seksual wanita semasa hubungan seks. Walaupun faedahnya mengagumkan, sebenarnya hormon ini juga menjadikan wanita lebih sukar untuk kurus.

Penyelidik dari Universiti New South Wales mendapati bahawa hormon estrogen menjadikannya lebih sukar bagi wanita untuk membakar kalori selepas makan. Sebabnya, hormon ini sebenarnya memegang jumlah lemak yang telah terkumpul di dalam badan, kerana lemak itu akan digunakan dalam persediaan untuk bersalin, terutama pada pelvis wanita.

3. Wanita semakin letih semasa bersenam

Wanita cenderung lebih mudah letih dan lemah apabila bersenam. Kerana kapasiti paru-paru wanita lebih kecil daripada laki-laki.

Ini menyebabkan sistem pernafasan wanita bekerja dengan sukar untuk mendapatkan oksigen ke dalam badan ketika bersenam. Akibatnya, wanita menjadi semakin panas dan akhirnya mudah letih apabila bersenam.

Apa lagi, lemak subkutan yang tersebar di dalam badan wanita tidak akan terbakar dengan cepat dengan senaman, tidak seperti otot lelaki. Nah, semua ini adalah yang menyebabkan wanita lebih sukar untuk kurus dan langsing daripada lelaki.

Juga Baca:

  • 4 Masa Terbaik untuk Snek jika Anda Tidak Ingin Dapatkan Berat
  • Berat Badan, Kehilangan rambut. Bagaimana anda boleh, huh?
  • 5 Kunci Penting untuk Mengurangkan Berat Semasa Tidur

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Jun 2019 | Terakhir diedit: 18 Jun, 2019

Sumber

Ya, Lelaki Kurangkan Berat Daripada Wanita. Inilah sebabnya. https://www.livescience.com/63324-men-women-weight-loss-difference.html. Diakses 3/9/2018.

Mengapa Lelaki Kurangkan Berat Daripada Wanita? https://www.verywellfit.com/do-men-lose-weight-faster-than-women-1231627. Diakses 3/9/2018.

5 Sebab Lelaki Menurunkan Berat Badan Lebih Cepat Daripada Wanita (Dan Bagaimana Bahkan Bidang Bermain). https://www.prevention.com/weight-loss/a20504650/5-reasons-men-lose-weight-faster-than-women/. Diakses 3/9/2018.