Utama Maklumat kesihatan Risiko Kemungkinan Jika Ibu Lemak Sebelum Kehamilan
Risiko Kemungkinan Jika Ibu Lemak Sebelum Kehamilan

Risiko Kemungkinan Jika Ibu Lemak Sebelum Kehamilan

Anonim

Adakah anda bersedia untuk kehamilan anda? Salah satu perkara yang perlu anda sediakan sebelum hamil adalah berat badan anda. Ya, berat badan sebelum kehamilan boleh menjejaskan kesihatan anda semasa kehamilan. Oleh itu, anda dinasihatkan supaya mempunyai berat badan normal sebelum mengandung. Kemudian, bagaimana jika saya mempunyai lemak sebelum mengandung? Apa yang boleh berlaku?

Image

Apakah risiko yang mungkin berlaku jika saya gemuk sebelum hamil?

Berat sebelum kehamilan boleh menjejaskan berat badan semasa mengandung. Wanita yang mempunyai lemak sebelum mengandung cenderung mempunyai berat badan berlebihan semasa hamil. Malah, untuk mendapatkan kehamilan yang sihat, anda dinasihatkan supaya mempunyai berat normal semasa kehamilan.

Berat yang berlebihan semasa hamil menjadikan kehamilan anda lebih berisiko untuk anda dan janin anda. Beberapa risiko yang boleh berlaku semasa kehamilan jika anda berlebihan berat badan adalah:

 • Diabetes kanser. Wanita hamil yang gemuk berada pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes. Ini boleh menyebabkan bayi bertambah besar, jadi ia perlu dilahirkan oleh bahagian cesarean.
 • Preeclampsia. Keadaan ini boleh menjejaskan kesihatan keseluruhan wanita hamil. Preeklampsia yang teruk boleh menyebabkan masalah buah pinggang dan fungsi hati.
 • Tidur apnea. Wanita hamil yang gemuk juga lebih berisiko mengalami apnea tidur. Keadaan ini boleh menyebabkan keletihan dan juga meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, preeklampsia, eklampsia, dan gangguan jantung dan paru-paru.
 • Kelahiran pramatang. Penyelidikan dari Sekolah Perubatan Universiti Stanford menunjukkan bahawa wanita yang gemuk sebelum kehamilan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi pra-matang sebelum berumur 28 minggu. Sementara itu, kelahiran preterm pada usia kehamilan antara 28-37 minggu didapati tidak berkaitan dengan obesiti pada ibu.

Di samping itu, obesiti semasa kehamilan juga boleh meletakkan bayi pada risiko yang lebih tinggi untuk kecacatan kelahiran, makrosomia (saiz bayi yang lebih besar daripada biasa), kelahiran pramatang, dan kelahiran mati.

Satu kajian dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) juga menunjukkan bahawa wanita yang gemuk sebelum kehamilan adalah dua hingga tiga kali lebih mungkin mempunyai bayi dengan cacat jantung dan kecacatan kelahiran.

Bukan sahaja ia dikaitkan dengan risiko semasa kehamilan, tetapi berat badan yang berlebihan sebelum kehamilan juga boleh dikaitkan dengan masalah yang boleh berlaku selepas melahirkan. Satu kajian mendapati bahawa kelebihan berat badan atau obes juga dapat mengurangkan tahap prolaktin hormon (hormon menyusukan) selepas melahirkan. Ini boleh menyebabkan wanita yang berlebihan berat badan berhenti menyusu lebih awal daripada wanita yang mempunyai berat badan normal.

Sekiranya saya menurunkan berat badan sebelum mengandung?

Sekiranya anda mempunyai lemak, kehilangan berat badan sebelum kehamilan adalah cara terbaik untuk mendapatkan kehamilan yang sihat dan mengurangkan risiko komplikasi semasa kehamilan. Mengurangkan berat badan sekurang-kurangnya 5-7% daripada berat semasa anda atau sekitar 4.5-9 kg boleh meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan meningkatkan peluang anda mendapatkan kehamilan yang sihat.

Juga Baca:

 • Senarai Vaksinasi Diperlukan Sebelum Kehamilan
 • Mengapa wanita perlu mengambil folat sebelum hamil?
 • Apakah Had yang Mempunyai Berat semasa Kehamilan?
 • 5 Cara Mengendalikan Berat Anda Semasa Kehamilan
 • Bolehkah Anda Pergi Diet Walaupun Hamil?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

American College of Obstetricians and Gynecologists. (2016). Obesiti dan Kehamilan - ACOG . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.acog.org/Patients/FAQs/Obesity-and-Pregnancy [Diakses pada 28 Apr. 2017].

Mayo Clinic. (2015). Kehamilan dan obesiti: Ketahui risiko - Klinik Mayo . [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409 [Diakses pada 28 Apr. 2017].

Ganon, JA Kegemukan dan Hamil: Mengapa Perkara BMI . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.fitpregnancy.com/pregnancy/pregnancy-health/overweight-pregnant [Diakses pada 28 Apr. 2017].

Digitale, E. (2014). Obesiti sebelum kehamilan dikaitkan dengan kelahiran preterm terawal, kajian Stanford / Packard mendapati . [dalam talian] Boleh didapati di: https://med.stanford.edu/news/all-news/2014/06/obesity-before-pregnancy-linked-to-earliest-preterm-births--stan.html [Diakses pada 28 Apr . 2017].