Utama Asma Semua Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Asma pada Kanak-kanak
Semua Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Asma pada Kanak-kanak

Semua Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Asma pada Kanak-kanak

Anonim

Asma boleh memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur, tetapi paling sering ia bermula pada zaman kanak-kanak. Asma berulang boleh mengganggu tidur, bermain, dan aktiviti kanak-kanak lain. Asma tidak boleh sembuh, tetapi anda dan anak anda boleh mengurangkan gejala dengan mengikuti beberapa rancangan tindakan rawatan asma. Ketahui semua maklumat mengenai asma pada kanak-kanak di bawah.

Apakah perbezaan antara asma pada kanak-kanak dan orang dewasa?

Asma pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah penyakit yang sama. Kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, mereka mempunyai gejala dan rawatan yang hampir sama. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mempunyai asma menghadapi masalah yang berbeza daripada orang dewasa.

Gejala asma pada kanak-kanak mungkin sama dengan gejala penyakit pernafasan lain. Ini menjadikan ramai ibu bapa tidak menyedari bahawa anak-anak mereka mempunyai asma. Rawatan yang tidak betul menjadikan gejala asma lebih teruk supaya ia boleh menjejaskan kesihatan keseluruhan anak anda.

Di samping itu, kanak-kanak dengan asma juga cenderung mempunyai gejala yang tidak teratur. Kadang-kadang alergen boleh mencetuskan serangan asma, dan kadang-kadang tidak. Walaupun pada orang dewasa gejala biasanya lebih konsisten, maka mereka memerlukan rawatan harian untuk mengawal gejala dan serangan asma.

Bagaimanakah saya tahu jika anak saya mengalami gejala asma?

Tidak semua kanak-kanak mempunyai gejala asma yang sama kerana gejala penyakit ini boleh berubah dari semasa ke semasa dalam anak yang sama. Walau bagaimanapun, beberapa tanda dan gejala asma yang paling biasa di kalangan kanak-kanak adalah:

 • Batuk kronik yang tidak pernah sembuh, biasanya berlaku ketika bermain, ketawa, menangis, dan bahkan pada waktu malam
 • Sering mengadu kesakitan atau sakit dada
 • Bunyi seperti peluit kecil atau snipe apabila anda menghembus nafas (berdesir)
 • Sesak nafas atau kesukaran bernafas

Tanda-tanda dan gejala-gejala asma pada kanak-kanak termasuk:

 • Selalunya sukar untuk tidur pada waktu malam kerana sesak nafas, batuk, atau berdeham.
 • Serangan batuk atau mengerang yang bertambah buruk dengan jangkitan pernafasan, seperti selsema atau selesema.
 • Kesukaran bernafas supaya ia menghalang aktiviti mereka untuk bermain atau bersenam.
 • Selalunya kelihatan letih kerana kurang tidur.

Faktor apa yang meningkatkan risiko kanak-kanak yang mengalami asma?

Walaupun penyebab penyakit ini belum diketahui dengan pasti, tetapi banyak pencetus dan faktor risiko yang membuat anak terdedah kepada asma. Faktor risiko ini termasuk:

 • Mempunyai jangkitan pernafasan, seperti radang paru-paru, bronkitis, dan sebagainya.
 • Mempunyai alergi atopik tertentu, seperti alahan makanan atau ekzema.
 • Dilahirkan dengan berat badan yang rendah.
 • Kelahiran pramatang.
 • Anda atau pasangan anda merokok. Ini boleh meletakkan bayi pada 4 kali risiko mengembangkan asma, berbanding bayi yang bebas dari udara asap rokok di rumahnya.
 • Anda atau pasangan anda mengalami asma, atau keadaan alahan lain, seperti ekzema.

Sejak bila gejala asma pada kanak-kanak mula didiagnosis?

Diagnosis asma pada kanak-kanak mungkin agak sukar, kerana:

 • Gejala asma seperti berdehit dan batuk sangat biasa pada kanak-kanak, terutama pada kanak-kanak di bawah 3 tahun
 • Ujian fungsi paru-paru dengan spirometri biasanya hanya berfungsi secara optimum pada kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas

Jadi dalam banyak kes, doktor hanya dapat mendiagnosis asma pada kanak-kanak apabila mereka berumur 5 tahun ke atas.

Pada kanak-kanak di bawah 5 tahun, doktor anda bergantung pada maklumat yang anda berikan berkaitan dengan gejala yang dialami oleh anak anda. Itulah sebabnya ibu bapa adalah kunci dalam membantu para doktor memahami tanda-tanda dan gejala asma pada kanak-kanak. Doktor anda boleh menggunakan pendekatan tunggu dan memerhati. Kadang-kadang diagnosis boleh mengambil bulan atau bahkan tahun. Ini kerana kesan jangka panjang ubat asma pada bayi dan kanak-kanak tidak jelas.

Adalah penting untuk berunding dengan doktor dengan segera apabila anda mengesyaki mereka mengalami gejala asma. Diagnosis awal dan rawatan yang betul boleh menghalang pelbagai gangguan dari aktiviti harian seperti tidur, bermain, sukan dan sekolah. Bukan itu sahaja, ini juga boleh menghalang serangan asma berbahaya atau mengancam nyawa pada masa akan datang.

Tujuan rawatan asma pada kanak-kanak

Asma pada kanak-kanak mesti selalu dirawat di bawah pengawasan doktor. Matlamat rawatan adalah untuk:

 1. Mengurangkan gejala dan menghalang serangan berulang yang berulang
 2. Tentukan "pelan tindakan" untuk gejala asma untuk mengurangkan rawatan perubatan kecemasan
 3. Membolehkan kanak-kanak berkembang dan berkembang mengikut umur mereka
 4. Mengawal gejala asma pada kanak-kanak dengan mengurangkan penggunaan ubat tertentu untuk mengurangkan risiko kesan sampingan di kemudian hari
 5. Memastikan kehadiran sekolah secara tetap
 6. Mengurangkan risiko perjalanan ke jabatan kecemasan

Bagaimana untuk merawat asma pada kanak-kanak?

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat asma pada kanak-kanak.

1. Reka bentuk pelan rawatan asma dengan doktor

Rawatan asma tidak hanya diputuskan secara sepihak oleh doktor. Anda sebagai ibu bapa juga mesti mengambil bahagian dalam merancang rawatan. Ini dilakukan untuk mendapatkan hasil rawatan yang berkesan dan maksimum.

Doktor anda akan membantu anda menulis pelan pengurusan asma untuk anda membaca dan memahami di rumah. Pelan ini untuk mengubati asma termasuk pelbagai jenis ubat yang perlu diambil oleh kanak-kanak, bila dan bagaimana untuk mengambil ubat, dan arahan lain yang diberikan oleh pakar pediatrik untuk memastikan bayi mereka berbentuk. Pelan rawatan juga boleh membantu anda mengetahui apabila gejala asma pada kanak-kanak biasanya menjadi lebih teruk dan bagaimana menanganinya.

2. Menggunakan spirometer

Jika asma anak anda kelihatan dicetuskan oleh alahan yang teruk, pakar pediatrik anda boleh merujuk anda kepada pakar alergi kanak-kanak atau pakar paru-paru. Penilaian fungsi paru-paru kanak-kanak mungkin termasuk penggunaan alat yang dipanggil spirometer. Spirometer adalah alat yang digunakan untuk mengukur jumlah udara yang boleh dikeluarkan dari paru-paru. Malangnya alat ini hanya boleh digunakan pada kanak-kanak berumur 5 tahun.

3. Ubat-ubatan preskripsi

Ubat resep untuk kanak-kanak akan bergantung kepada jenis asma yang mereka ada. Terdapat dua jenis ubat asma utama. Jenis pertama membuka saluran pernafasan dan melegakan otot yang tegang. Dadah yang melegakan dengan cepat atau "penyelamat" dipanggil bronkodilator. Sedangkan jenis kedua adalah ubat pengawalan atau penyelenggaraan, yang berguna untuk merawat keradangan saluran pernafasan (pengeluaran bengkak dan lendir). Biasanya menggunakan sedutan kortikosteroid (inhaler).

Dadah yang melegakan dengan cepat atau penyelamat bertujuan untuk kegunaan jangka pendek. Sekiranya kanak-kanak mempunyai serangan asma, dengan batuk dan / atau mengidam, ubat penyelamat mesti diberikan. Dengan membuka saluran pernafasan yang sempit, ubat penahan ini mampu melegakan ketegangan di dada dan mengurangkan nafas dan sesak nafas.

Penyedutan beta2-agonis bertindak pendek (albuterol, pirbuterol, levalbuterol atau bitolterol) adalah pilihan bronkodilator. Ubat lain adalah ipratropium (antikolinergik), prednison, prednisolone (steroid oral). Ubat ini ditetapkan berdasarkan keperluan. Sesetengah kanak-kanak terus menghela nafas walaupun diperlakukan, tetapi selagi kanak-kanak mahu makan, ini mungkin tidak menjadi masalah.

Sekiranya serangan asma semakin buruk, doktor anda mungkin memberi ubat tambahan - seperti kortikosteroid oral. Adalah penting untuk menyedari bahawa jika tidak ada kemajuan atau perubahan selepas memberikan ubat penyelamat, berjumpa doktor dengan segera.

4. ubat tohmur

Ubat penyelamat boleh diberikan dengan ubat yang disedut yang digerakkan oleh HFA (HFA = hidrofluoroalkana) - juga dikenali sebagai puffer - atau dengan nebulizer. Kebanyakan orang yang menderita asma perlu mengambil ubat kawalan jangka panjang setiap hari untuk membantu mencegah gejala. Ubat-ubatan jangka panjang berkesan dalam mengurangkan keradangan saluran pernafasan, dan membantu mencegah gejala. Ubat-ubatan ini termasuk kortikosteroid yang disedut, cromolyn, Omalizumab (anti-IgE).

Pada bayi dan kanak-kanak, kortikosteroid yang tersedut boleh diberikan melalui penyerang dengan topeng muka atau melalui penyedut. Penyelap memerlukan tiub plastik (spacer) atau ruang yang memegang isipadu, jadi ubat dapat mencapai kawasan kecil di paru-paru. Tanpa persediaan, kebanyakan ubat akan kembali ke kerongkong dan menelan.

Bayi dan kanak-kanak biasanya menggunakan topeng (kecil atau sederhana), yang diletakkan di muka. Pastikan topeng meterai dipasang dengan betul apabila kanak-kanak mengambil beberapa nafas. Spacer juga boleh menjadi pelindung mulut untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun. Kanak-kanak diperlukan untuk menyedut dan tahan nafas perlahan-lahan selama 10 saat.

Biasanya dua hantu diberikan selama 1 minit. Pada setiap puff, kanak-kanak harus mengambil 6 nafas, yang boleh diulang setiap 4-6 jam atau mengikut arahan doktor. Selepas menggunakan steroid sedutan, adalah penting untuk kanak-kanak membersihkan dan meludah atau berus gigi.

Sekiranya anak anda mempunyai asma yang teruk, anda mungkin perlu menggunakan kortikosteroid oral atau cecair untuk jangka masa yang singkat untuk mengekalkan asma anda. Rujuk doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Pada umumnya, ubat kawalan jangka panjang adalah untuk seseorang yang mempunyai:

 • Serangan asma lebih daripada dua kali seminggu
 • Seringkali disedari oleh serangan asma lebih daripada dua kali sebulan
 • Memerlukan lebih daripada dua set ubat steroid oral dalam setahun
 • Telah dimasukkan ke hospital akibat gejala asma

5. Gunakan alat pernafasan

Ubat asma yang terhidih memerlukan bantuan alat khas untuk mengubah ubat cair menjadi wap supaya ia dapat diserap terus ke dalam paru-paru. Alat pernafasan yang paling biasa untuk orang yang asma adalah inhaler dan nebulizers. Sama ada inhaler atau nebulizer, kedua-duanya bertindak untuk mengawal gejala dan melegakan serangan asma berulang.

Pada kanak-kanak, alat pernafasan yang sering digunakan adalah penyebaran. Ini adalah kerana dibandingkan dengan inhaler, stim yang dihasilkan oleh nebulizer sangat kecil, jadi ubat akan lebih cepat meresap ke dalam paru-paru yang disasarkan.

Terdapat banyak jenis Nebulizer, tetapi secara umumnya cara menggunakan nebulizer adalah seperti berikut:

 1. Basuh tangan dengan sabun di bawah air yang mengalir untuk mengelakkan kuman daripada memasuki paru-paru melalui tangan yang menyentuh nebulizer itu.
 2. Sediakan ubat untuk digunakan. Jika ubat itu telah dicampur, tuangkannya terus ke dalam bekas ubat nebulizer. Jika tidak, masukkan satu demi satu menggunakan pipet atau jarum suntikan.
 3. Tambah cecair garam jika diperlukan dan diresepkan oleh doktor.
 4. Sambungkan bekas ubat ke mesin dan juga topeng ke bahagian atas bekas.
 5. Letakkan topeng pada muka untuk menutup hidung dan mulut. Pastikan tepi topeng dimeteraikan dengan baik dengan muka, supaya tiada wap perubatan terlepas dari sisi topeng. Ubat-ubatan yang keluar dari bahagian topeng tidak pernah mencapai paru-paru.
 6. Hidupkan enjin kemudian tarik nafas dengan hidung dan perlahan-lahan menghembus nafas mulut.
 7. Anda boleh mengakhirinya apabila tiada lagi stim keluar. Ini adalah tanda bahawa ubat telah habis.

Cara menggunakan nebulizer biasanya mengambil masa kira-kira 15-20 minit. Walaupun ia mengambil masa yang lama, penggunaan alat penyebul sebagai bantuan pernafasan pada kanak-kanak yang asma dianggap lebih berkesan.

Adalah disyorkan untuk memberi ubat apabila kanak-kanak tidak rewel atau menangis, kerana sesak nafas dan pernafasan dapat mengurangkan jumlah ubat yang boleh mencapai paru-paru. Ini mungkin tidak selalu berlaku. Tetapi dari masa ke masa, kebanyakan kanak-kanak telah mula menjadi fasih dalam menerima ubat dari nebulizers.

Rawatan asma mana yang paling berkesan untuk kanak-kanak?

Walaupun semua teknik sama-sama berkesan, kanak-kanak mungkin lebih koperatif dengan satu teknik daripada yang lain. Penyelamat mungkin kelihatan lebih berkesan melalui nebulizers, tetapi dos albuterol yang dilupuskan secara amnya lebih besar daripada dua hantu yang dihantar melalui inhaler. Kerana asma boleh menjadi penyakit yang kompleks dan mungkin berbeza untuk setiap orang, doktor akan menentukan rawatan mengikut keadaan kanak-kanak.

Sekiranya gejala kanak-kanak muncul dengan seketika, pakar pediatrik hanya boleh memberi bronkodilator untuk batuk atau bunyi berdesir episod. Jika asma adalah kronik atau kambuh semula, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat kawalan untuk kegunaan biasa. Ubat ini secara amnya mengambil masa dua minggu untuk memberi kesan penuh.

Ubat antiinflamasi - costicosteroids yang paling biasa dihidu - disyorkan untuk semua kanak-kanak yang mengalami gejala asma yang berpanjangan. Ubat ini sangat berkesan dan selamat tetapi mesti digunakan dengan kerap. Ubat ini sering gagal kerana ia tidak digunakan secara konsisten. Kerana ia tidak mempunyai kesan yang cepat, kanak-kanak sering tergoda untuk berhenti menggunakannya. Bagaimanapun, ia berhenti meninggalkan saluran udara kanak-kanak yang tidak dilindungi, dan dia mungkin mempunyai serangan asma.

Kelas pengawal yang agak baru dipanggil antagonis reseptor leukotriena. Obat-obatan ini menghalang aktiviti kimia (leukotriena) yang dikaitkan dengan keradangan saluran pernafasan. Secara amnya, ubat ini boleh didapati dalam bentuk lisan, seperti pil. serbuk granule, dan tablet chewable. Walaupun tidak berkesan meminum kortikosteroid untuk mencegah serangan asma, ubat-ubatan ini mungkin menjadi pilihan untuk gejala berpanjangan ringan atau sebagai tambahan kepada sedutan kortikosteroid.

Pilihan ubat baru ini dipertimbangkan jika penggunaan kortikosteroid sedutan tidak dapat mengawal gejala asma. Di samping itu, ubat ini tidak boleh diberikan oleh monoterapi, ia mesti digabungkan dengan sedutan kortikosteroid.

Adalah penting untuk diingat bahawa ubat-ubatan ini mesti diberikan setiap hari untuk mencegah serangan. Cara lain untuk mendapatkan ubat-ubatan tertentu adalah melalui penyedut serbuk kering, yang melepaskan dadah tanpa propelan. Kanak-kanak mesti bergantung kepada penyedutan mereka sendiri untuk mengambil ubat dan memasukkannya ke dalam paru-paru. Akibatnya, ubat-ubatan ini secara amnya tidak ditetapkan sehingga anak mencapai usia sekolah (sekurang-kurangnya 5-6 tahun).

Adakah terdapat kesan sampingan dari rawatan asma pada kanak-kanak?

Pastikan untuk memberi ubat mengikut arahan doktor. Jangan berhenti menggunakan ubat terlalu lama, mengurangkan pentadbiran daripada yang disyorkan, atau beralih kepada ubat-ubatan atau rawatan lain tanpa terlebih dahulu membincangkan perubahan dengan doktor anda.

Di sesetengah kanak-kanak, beberapa ubat boleh diberikan pada masa yang sama untuk mengawal asma, dan jumlah ubat akan dikurangkan jika gejala asma dikawal. Jika anda tidak faham mengapa rawatan tertentu telah dicadangkan, atau bagaimana ia harus diberikan, minta penjelasan.

Dalam sesetengah kes, asma pada kanak-kanak tidak membuat kemajuan walaupun mereka menggunakan ubat. Jika ini berlaku, lebih banyak ubat asma mungkin diperlukan, ini kerana mereka mungkin tidak mempunyai asma, atau keadaan perubatan lain mungkin mengganggu rawatan mereka. Ahli pediatrik akan mengkaji kanak-kanak dan masalah yang memburukkan asmanya, seperti rhinitis alahan, jangkitan sinus, dan asid perut (GERD).

Bagaimana anda mengawal gejala asma tanpa ubat?

Sesetengah perubahan gaya hidup anda juga boleh dilakukan untuk mengawal gejala asma pada kanak-kanak. Salah seorang daripada mereka adalah untuk mengelakkan pencetus asma dan alergi.

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan asma. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui perkara-perkara tertentu yang boleh mencetuskan kambuhan asma anda untuk mengelakkannya.

Juga Baca:

 • Ternyata pemberian ASI dapat mengurangkan risiko asma pada anak-anak
 • Menunjukkan Faedah Air Air dan Laut untuk Pesakit Asma
 • Mendapat Kenali Asthma yang Dipicu oleh Alergi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Menjaga Bayi dan Anak Muda Anda. Pg. 558-559

Asma Kanak-kanak - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-asthma/symptoms-causes/syc-20351507 diakses pada 25 Julai 2018

Asma di Childern dan Bayi - https://www.webmd.com/asthma/children-asthma diakses 25 Julai 2018