Utama Anemia Suplemen Besi untuk Wanita Hamil dengan Anemia
Suplemen Besi untuk Wanita Hamil dengan Anemia

Suplemen Besi untuk Wanita Hamil dengan Anemia

Anonim

Wanita yang kekurangan zat besi semasa kehamilan tidak boleh didapatkan melalui diet sahaja, jadi suplemen oral tambahan biasanya diperlukan.

Image

Suplemen besi oral adalah cara yang berkesan, murah, dan selamat untuk menggantikan kekurangan zat besi. Garam Ferrous hanya menunjukkan perbezaan kecil antara satu sama lain dalam kecekapan penyerapan zat besi. Garam garam boleh diserap dengan baik. Dos yang disyorkan untuk rawatan kekurangan zat besi adalah 100-200mg sehari. Dosis tinggi tidak harus diberikan kerana penyerapan akan terganggu dan kesan sampingan meningkat.

Garam Ferrous terdiri daripada ferum fumarate, sulfat ferrous, dan glukonat ferrous. Suplemen besi oral perlu diambil pada perut kosong untuk mengelakkan penyerapan terjejas, termasuk faktor-faktor yang juga mengganggu penyerapan besi heme bukan makanan.

Dos dari besi untuk anemia kekurangan zat besi adalah 100-200 mg sehari (1A). Penggunaan suplemen ini perlu dilakukan pada perut kosong, 1 jam sebelum makan, dengan menyediakan pengambilan tambahan sumber vitamin C (asid askorbat) seperti jus oren untuk memaksimumkan penyerapan. Antacid atau ubat lain tidak boleh diambil pada masa yang sama.

Petunjuk untuk suplemen besi oral

Selaras dengan garis panduan penjagaan antenatal rutin, wanita hamil mesti menjalani pemeriksaan darah penuh pada lawatan doktor dan pada usia 28 minggu kehamilan. Oleh itu, penentuan suplemen besi pada awal kehamilan adalah lebih mudah, walaupun ia bergantung kepada sistem di tempat di mana hasil ujian darah diperiksa dan usaha susulan yang sesuai untuk mengelakkan kelewatan.

Wanita yang mempunyai kadar Hb <110g / l sehingga 12 minggu atau <105g / l lebih dari 12 minggu dinasihatkan menjalani terapi besi. Berdasarkan penemuan hemoglobinopati, ferritin serum harus diperiksa dan pesakit akan ditawarkan terapi besi jika tahap ferritin <30 μg / l.

Rawatan mesti bermula secepat mungkin. Rawatan menengah sekunder juga perlu dipertimbangkan jika tanda-tanda menunjukkan anemia yang ketara dan / atau teruk (Hb34 minggu) atau jika tidak ada kenaikan dalam Hb dalam masa 2 minggu.

Wanita dengan Hb> 110g / l hingga 12 minggu kehamilan dan Hb> 105g / l melebihi 12 minggu tidak termasuk anemia. Dalam wanita bukan anemia (yang berisiko kekurangan zat besi atau wanita yang mengalami anemia), kehamilan berganda, kehamilan berturut-turut dengan selang kurang daripada satu tahun, dan vegetarian, memerlukan ferritin serum. Pesakit lain yang perlu dipertimbangkan adalah remaja yang hamil dan wanita yang berisiko tinggi pendarahan.

Jika ferritin menunjukkan <30 mg / l, 65 mg, suplemen besi harus diberikan sekali sehari. FBC ( jumlah darah penuh ) dan feritin mesti diperiksa 8 minggu kemudian.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Garis panduan untuk kekurangan zat besi dalam kehamilan. http://www.bcshguidelines.com/documents/UK_Guidelines_iron_deficiency_in_pregnancy.pdf. Diakses pada 08/08/2015.