Utama Asma Bukan Hanya Untuk Asma, Nebulizer Juga Boleh Mengatasi Masalah Kesihatan 6 Ini
Bukan Hanya Untuk Asma, Nebulizer Juga Boleh Mengatasi Masalah Kesihatan 6 Ini

Bukan Hanya Untuk Asma, Nebulizer Juga Boleh Mengatasi Masalah Kesihatan 6 Ini

Anonim

Nebulizer adalah alat perubatan yang menghasilkan stim dari ubat cecair supaya ia dapat dihirup dengan mudah dan selesa. Alat ini membantu menyampaikan ubat cair dalam bentuk titisan air yang sangat kecil untuk memasuki paru-paru secara langsung.

Image

Enjin stim ini digunakan dalam keadaan kecemasan serta di rumah untuk merawat pelbagai penyakit pernafasan. Nah, keadaan kesihatan yang biasanya memerlukan penyusup adalah:

1. Asma

Asma adalah penyakit pernafasan yang dicirikan oleh keradangan kronik saluran udara. Laluan pernafasan orang-orang dengan asma boleh membengkak, mengencangkan, dan menghasilkan lendir berlebihan supaya anda mengalami kesukaran bernafas.

Serangan asma berlaku apabila gejala semakin teruk.

Berbanding dengan inhaler, pengemis adalah pilihan yang lebih mudah untuk kanak-kanak yang tidak dapat menggunakan inhaler dengan betul atau orang dewasa dengan kes-kes asma yang serius.

2. COPD

Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) menyerang paru-paru secara beransur-ansur, biasanya disebabkan oleh merokok. Penyakit ini dicirikan oleh gejala gangguan pernafasan dan pernafasan yang disekat.

Nafas boleh dihalang akibat gabungan penyakit saluran udara seperti bronkitis kronik, poket udara yang rosak di dalam paru-paru, dan asma refraktori (teruk).

Walaupun pesakit COPD umumnya mengalami penyempitan saluran pernafasan yang tidak dapat disembuhkan, penggunaan bronchodilators berpotensi untuk mengatasi aduan ini.

Oleh itu, bronkodilator nebulizer boleh digunakan untuk merawat aduan akut atau untuk mencegah COPD menjadi semakin buruk.

3. Bronchiolitis

Bronchiolitis adalah keradangan dan pembengkakan saluran udara kecil (bronchioles) akibat jangkitan virus. Keadaan ini sering dijumpai pada bayi dan boleh menjadi salah satu risiko asma di kemudian hari. Doktor atau jururawat anda mungkin mengesyorkan pengemis untuk merawat bronchiolitis, bergantung pada syarat dan keperluan masing-masing.

4. Bronchiectasis

Bronchiectasis dicirikan oleh saluran udara yang cedera dan meradang, dan dipenuhi lendir tebal. Ini boleh meningkatkan risiko jangkitan bakteria.

Nah, nebulizer adalah alat yang boleh digunakan untuk membersihkan lendir. Dengan cara itu, anda lebih mudah mengeluarkan lendir dan ubat untuk jangkitan bakteria supaya lebih mudah diserap.

5. fibrosis kistik

Fibrosis kistik atau fibrosis kistik adalah penyakit genetik yang mengganggu keupayaan tubuh untuk mengawal pergerakan garam dan air antara sel-sel. Akibatnya, bentuk lendir yang sangat tebal dalam paru-paru dan sistem pencernaan. Ini menjadikan anda sukar untuk bernafas dan meningkatkan risiko jangkitan paru-paru.

Nebulizer akan menyampaikan ubat dengan berkesan dan memusnahkan benjolan lendir atau mengatasi gejala lain fibrosis sista. Ubat fibrosis kistik yang boleh digunakan dalam nebulizer adalah bronkodilator, kortikosteroid, dan alfa dornase enzim.

Rawatan dengan nebulizer bukan sahaja melegakan pernafasan, tetapi juga mengawal pengeluaran lendir dan menghalang jangkitan daripada menjadi lebih teruk.

6. Sinusitis

Sinusitis adalah keradangan kawasan hidung dan sinus. Mengikut pelbagai laporan, nebulizer ultrasonik cukup berkesan untuk mengurangkan gejala sinusitis seperti kesesakan hidung atau rasa sakit di kawasan hidung dan muka.

Nebulizer dikatakan dapat mengatasi jangkitan bakteria pada 76 peratus pesakit yang diberi antibiotik melalui enjin stim ini.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan Antara Gejala Asma dan Bronkitis? Semak Di Sini, Ayo!
  • 8 Perkara Yang Menyebabkan Sakit Kaki Left
  • Apakah akibatnya jika badan itu kehabisan oksigen? (Ia bukan hanya sukar untuk bernafas, anda tahu!)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Pesakit. https://patient.info/doctor/nebulisers-in-general-practice Accessed 31 Mei 2018.

Barta, SK, A. Crawford, dan C. Michael Roberts. "Kajian Pandangan Pesakit terhadap Rawatan Nebuliser Domisiliary untuk Penyakit Paru-paru Kronik." Pernafasan Perubatan 96, tidak. 6 (Jun 2002): 375-81.

Daniels, Tracey, Nicola Mills, dan Paul Whitaker. "Sistem Nebuliser untuk Penyampaian Dadah dalam Fibrosis Cystic." Pangkalan Data Cochrane Kajian Sistematik, no. 4 (30 April 2013): CD007639. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007639.pub2.

Masyarakat, BMJ Publishing Group Ltd dan British Thoracic. "Terapi Nebulizer Garis Panduan Kumpulan Projek Nebulizer Masyarakat Thoracic British." Thorax 52, no. suppl 2 (1 April 1997): 4. https://doi.org/10.1136/thx.52.2008.S4.

"Dokumentasi Konsensus untuk Penetapan Nebulization dalam Rhinologi. - PubMed - NCBI." Diakses pada 30 Mei 2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456242.