Utama Maklumat kesihatan Berhati-hati, Kegagalan Merokok Dapat Mempengaruhi Kerja Otot Anda
Berhati-hati, Kegagalan Merokok Dapat Mempengaruhi Kerja Otot Anda

Berhati-hati, Kegagalan Merokok Dapat Mempengaruhi Kerja Otot Anda

Anonim

Sebagai salah satu tingkah laku risiko, merokok adalah penyebab utama pelbagai penyakit kronik. Penurunan kualiti kesihatan akibat merokok disebabkan oleh pendedahan kepada racun yang memasuki sistem pernafasan dan aliran darah yang secara umumnya mengganggu kerja jantung dan saluran darah. Bukan itu sahaja, kesan merokok juga dialami oleh kebanyakan sel badan, termasuk sel-sel otot. Kerosakan otot dari merokok mungkin tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius, tetapi ia dapat mengurangkan kualiti keseluruhan aktiviti fizikal seseorang.

Image

Beberapa kesan merokok terhadap kerja-kerja otot

1. Meningkatkan risiko kecederaan otot apabila bersenam

Perokok lebih cenderung mengalami kecederaan atau kecederaan otot. Otot dalam perokok juga lebih mudah lelah, dengan itu meningkatkan peluang cedera oleh pergerakan berulang (kecederaan terlalu banyak), jatuh atau kehilangan kekuatan disebabkan oleh sokongan otot atau tisu tendon yang tidak terlalu kuat, kecederaan dan sakit belakang, kecederaan bahu (bursitis) dan kecederaan akibat kemalangan ketika menjalankan seperti dislokasi.

2. Mengurangkan keupayaan untuk bergerak

Kesihatan saluran darah adalah satu perkara yang penting bagi individu untuk dapat bergerak secara optimum. Walau bagaimanapun, saluran darah cenderung mengalami kerosakan kepada perokok akibat penurunan kemampuan fizikal.

Pada asasnya, otot memerlukan pengambilan oksigen yang mencukupi untuk bekerja secara optimum semasa bersenam atau aktiviti fizikal. Dengan merokok, otot akan mengalami kekurangan pengambilan oksigen yang diperlukan dalam beberapa cara, termasuk:

 • Perokok telah mengurangkan kapasiti paru-paru dengan sekurang-kurangnya 10% berbanding dengan keadaan normal. Hasilnya, oksigen disedut dan diedarkan ke dalam aliran darah dan otot menjadi kurang.
 • Pendedahan kepada karbon monoksida yang menyebabkan pengangkutan oksigen ke sel-sel otot kurang.
 • Toksin dari rokok juga merosakkan pengangkutan oksigen, iaitu sel darah merah, jadi proses regenerasi otot yang rosak semasa aktiviti fizikal dihalang.
 • Pengurangan tahap oksigen juga memberi impak kepada proses bekalan tenaga supaya perokok, keupayaan daya tahan dalam aktiviti fizikal juga berkurang.

3. Menghalang pertumbuhan sel-sel otot

Juga Baca:

 • 4 Pergerakan Mudah untuk Memperbesar Otot Lengan
 • Rokok Elektrik vs Rokok Tembakau: Mana yang Lebih Selamat?
 • Cara Mencegah Tubuh Lemak Selepas Berhenti Merokok

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Hunt, E. 2015. Merokok dan senaman - bagaimana seseorang Mempengaruhi yang lain. Dalam talian: https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/blog/smoking-and-exercise/ (Diakses pada 16 Mei 2017)

Akademi Bedah Ortopedik Amerika. 2010. Merokok dan Kesihatan Muskuloskeletal. Dalam talian: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00192 (Diakses pada 16 Mei 2017)

Callahan, R. 2015. Kesan Langsung Merokok pada Keuntungan Otot. Online: http://www.livestrong.com/article/380495-direct-effect-of-smoking-on-muscle-gains/ (Diakses pada 16 Mei 2017)

Holt, B. 2015. Kesan-kesan merokok pada bina badan. Online: http://www.livestrong.com/article/362527-the-effects-of-smoking-on-bodybuilding/ (Diakses pada 16 Mei 2017)

Abate M, Vanni D, Pantalone A, Salini V. Rokok merokok dan gangguan muskuloskeletal. Tendons Ligaments Otot J. 2013; 3 (2): 63-9.

Shinn J. Kesan merokok pada sistem muskuloskeletal [Internet]. Amerika Syarikat: Institut Ortopedik; 2017 [dikemaskini 2015; dinamakan 2017 Jun 21]. Boleh didapati dari: http://www.toi-health.com/the-effects-of-smoking-on-the-musculoskeletal-system.aspx